Naast de slachthuizen in Groenlo en Scherpenzeel zijn er nog meer vleesverwerkers die mogelijk moeten sluiten omdat personeel is besmet met corona. ,,Er komt nog meer aan, ik heb sterke aanwijzingen.’’

Volgens FNV-bestuurder John Klijn is het bepaald geen toeval dat gisteren bekend werd dat slachthuis Vion Groenlo de poorten moest sluiten vanwege een uitbraak van het coronavirus. Uit onderzoek van de GGD bleek dat van 212 onderzochte werknemers van het bedrijf er 45 positief testen op corona.

In de vleesverwerkende sector worden bij de meeste bedrijven de RIVM-regels niet nageleefd, waarschuwde de vakbond al eerder. Uit een steekproef onder leden bleek dat 80 procent van de medewerkers zich niet veilig kunnen omkleden bij aanvang en sluiting van hun dienst.

Tachtig procent van het personeel zijn migranten die hutjemutje in huizen wonen en hutjemutje in busjes naar de fabrieken worden gebracht

Ook gaf 30 procent aan niet op 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen werken en zijn er vaak geen beschermingsmaatregelen zoals spatschermen, plexiglas tussen werkplekken of mondkapjes. Ook op een veilige manier handen wassen zegt een grote groep niet te kunnen, terwijl ruim 70 procent meldt dat collega’s zich niet aan de regels houden. 

‘Gevaarlijke cocktail’

Aanleiding voor het GGD-onderzoek onder het personeel in Groenlo waren eerder vastgestelde coronabesmettingen in Noordrijn-Westfalen bij een vleesverwerkingsbedrijf. Volgens de GGD is er veel verkeer van personeel in de grensregio tussen Duitsland en Nederland en woont een groot deel van het personeel van de fabriek in Groenlo in Duitsland.

Volgens Klijn, die niet wil zeggen welke andere slachterijen mogelijk ook met besmettingen te maken hebben, is er naast de niet goed nageleefde coronamaatregelen in de slachterijen en de mogelijke import van het virus vanuit Duitsland nog een andere risicofactor. ,,Tachtig procent van het personeel zijn migranten die hutjemutje in huizen wonen en hutjemutje in busjes naar de fabrieken worden gebracht. Dat alles bij elkaar is een gevaarlijke cocktail.’’

RIVM-richtlijnen

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) zegt er van overtuigd te zijn dat de slachterijen de richtlijnen goed naleven. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit was het daar volgens landbouwminister Carola Schouten echter bepaald niet mee eens: al meerdere keren zijn de werkzaamheden in een slachthuis opgeschorst omdat de RIVM-richtlijnen niet goed werden nageleefd.

‘Daarnaast heeft de NVWA arbeidshygiënisch onderzoek laten doen op slachthuizen om te bezien of aanvullende maatregelen nodig zijn voor de veiligheid van de eigen medewerkers. Dit onderzoek wordt op zeer korte termijn afgerond', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De branchevereniging van de slachthuizen pleitte al eerder om de 12.000 werknemers in de branche voorrang te geven bij het testen op corona. De COV is er niet gerust op dat het personeel door de huisvesting makkelijker in aanraking komt met het virus. Door bijtijds te testen, kunnen sluitingen van andere slachterijen voorkomen worden.

,,Groenlo is de eerste en het is niet zo dat ik mijn hart vast hou dat er meer zullen volgen’’, stelt woordvoerder Patrick de Leede. ,,Maar de sector is aangemerkt als vitaal en ik ben bang dat per 1 juni er een enorme run komt op die testen. Dat willen we voor zijn.’’

Duitsland en Nederland werken nauw samen

FNV-er Klijn houdt zijn hart vast als straks de export van vlees weer wat meer op gang komt. ,,De kalverslachterijen hebben nu heel weinig productie, omdat er normaal veel aan Duitsland wordt verkocht maar die export nu goeddeels stil ligt. Daar draaien ze met een veel kleinere bezetting, maar zodra dat weer op stoom komt, vrees ik het ergste.’’

Bij de slachterij in Groenlo werken 600 mensen. Bij de 380 medewerkers die nog niet getest zijn wordt er alsnog een afgenomen  en wordt bron- en contactonderzoek gedaan. Een groot deel van de besmettingen die al zijn vastgesteld betreft mensen die zowel in Duitsland als in Nederland werken.

Volgens de GGD werken de Duitse en Nederlandse overheid nauw samen om in kaart te brengen hoe de verspreiding van het coronavirus in de grensregio op dit moment is.

Pandemie-hotspot

Slachthuizen zijn daarbij een bron van grote zorg. Het Duitse Coesfeld, op zo’n dertig kilometer van Winterswijk, was kort geleden een pandemie-hotspot. In het lokale slachthuis van vleesconcern Westfleisch bleken liefst 254 werknemers besmet. Bij een slachterij in het Duitse Bochum waren 22 werknemers getroffen door het coronavirus.

In Arnhem werd begin deze maand een grote groep Oost-Europeanen die in Velp wonen in quarantaine gezet op een schip omdat ze besmet waren met corona. De meeste van deze mensen werken bij een vleesverwerker in Scherpenzeel.

Overigens betekent de sluiting van de slachterij in Groenlo niet dat er minder vlees in de schappen van de slager en de supermarkt zal liggen. De Leede: ,,Daar hoeven de mensen niet bang voor te zijn, de totale capaciteit in Nederland is nog steeds ruim voldoende.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus