Steun in de rug voor Drenthe: minister steunt bid voor Werelderfgoed Koloniën

De Nederlandse regering steunt de nominatie van de Koloniën van Weldadigheid tot Werelderfgoed. Op aandringen van Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) deed minister Ingrid van Engelshoven (D66) dinsdag toezeggingen tijdens een Kameredebat.

De Drentse gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) krijgt hiermee extra steun in de rug. Hij is voorzitter van de Nederlands-Belgische delegatie die voor de zomervakantie in Bahrein de status in de wacht probeerde te slepen voor zeven Koloniën in Drenthe, Overijssel, Friesland en de provincie Antwerpen.

Flinke portie huiswerk

Het werelderfgoedcomité van Unesco vond de Koloniën erfgoedwaardig, maar heeft Bijl en de zijnen nog een flinke portie huiswerk meegegeven voor een nieuwe zitting in januari. Onderdeel daarvan is dat Bijl beter moet beschrijven hoe de Koloniën goed beschermd blijven tegen verdere aantasting. De Unesco wil garanties dat de Koloniën een soort beschermd dorpsgezicht blijven.

Op dit punt is de steun van de minister belangrijk. Haar inbreng in het dossier kan Unesco ervan overtuigen dat de toekomst van de Koloniën gewaarborgd is. Een woordvoerster van Kamerlid Bergkamp wijst er op dat de minister ook geld beschikbaar heeft. Ze heeft in juni nog een budget van 325 miljoen euro uit de staatskas losgepeuterd voor de bescherming van cultureel erfgoed.

Vrije en onvrije Koloniën

Bijl moet de Unesco ook nog beter duidelijk maken waarom de onvrije en de vrije Koloniën bij elkaar horen, zoals het Nederlandse comité in een plan heeft vastgelegd. Een adviesorgaan was hierover kritisch. Bijl heeft al geprobeerd die kritiek te weerleggen, maar vermoedt dat er in de volgende ronde weer een discussie over komt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.