Terug naar de schoolbanken voor een nieuwe toekomst. Circa 200 werknemers van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum kunnen zich laten omscholen dankzij een miljoenensubsidie van de provincie.

Woensdag bleek er in de commissie economische zaken ruime politieke steun te zijn voor het voorstel van gedeputeerde Henk Brink (VVD) om, samen met de gemeente Emmen, bijna 2 miljoen euro uit te trekken voor dit scholingstraject. Bij de meeste partijen overheerst de opluchting dat de werkgelegenheid in de regio hiermee bewaard blijft. De gemeenteraad van Emmen spreekt zich donderdag 29 april uit over de bijdrage van een half miljoen euro.

Bedrijf investeert zelf 100 miljoen

Fresenius Kabi zelf, dat de hoofdvestiging in het Duitse Bad Homburg heeft, investeert circa 200 miljoen euro in de ombouw van de fabriek. Die is al in gang gezet, het geld van provincie en gemeente is vooral bedoeld om het personeel voor te bereiden op hun nieuwe functies.

De werkgelegenheid bij Fresenius kwam op losse schroeven te staan toen het bedrijf de productie van bloedzakken naar de Dominicaanse Republiek verplaatste. Na acties van vakbonden volgde in 2018 het besluit in Emmen sondevoeding te maken, bestemd voor patiënten die moeten bijkomen van een operatie.

Niet alleen voor de betrokken werknemers is dit belangrijk. Er is in de bedrijfsschool van Fresenius veel samenwerking met NHL Stenden Hogeschool en het Drenthe College. Deze instellingen zullen opleidingen aanbieden die passen bij het werken bij Fresenius. De hoop is dat dit ook weer leidt tot de komst van soortgelijke bedrijven als Fresenius.

Houdt Fresenius zich wel aan sociaal plan?

Niet alle Statenfracties zijn even enthousiast over de overheidssubsidie. De SP en de Partij voor de Dieren hebben vraagtekens bij de manier waarop het bedrijf omgaat met de werknemers en of de directie de regels uit het sociaal plan wel naleeft. SP’er Ronald van der Meijden wees nog op een r echtszaak tussen de directie en de FNV.

De provincie moet daarom voorwaarden stellen aan de subsidie, vinden beide partijen. Voor de overige fracties vormt dit echter geen beletsel om het geld beschikbaar te stellen. Volgende week komt het als hamerstuk aan de orde in de plenaire vergadering van Provinciale Staten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe