Stevig onderzoek naar kofferbakmoord op woonwagenkampje in Emmen

Witte tenten en rechercheurs op het woonwagenkampje in de wijk Rietlanden in Emmen. Hier werd dinsdag een verdachte van de moord op Ralf Meinema aangehouden.

Bijna tien maanden heeft het geduurd, maar gisteren pakte de politie een 39-jarige man op in verband met de zogeheten kofferbakmoord. De hele dag is de woning van de verdachte onderzocht op sporen.

De bewoners van het kampje staan op straat. Ze moeten niets hebben van pottenkijkers. Dringend en niet vriendelijk wordt de verslaggever verzocht het ronde straatje aan de Gierzwaluw snel te verlaten. De politie sust de boel.

Het laatste levensteken van Meinema

De verdachte is opgepakt in zijn woning in wijk Rietlanden. Het is de wijk waar voor het laatst een teken van leven van Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen werd vernomen. Zijn telefoon straalde de zendmast in de wijk aan op donderdag 30 maart 2017, vlak voor middernacht.

De volgende morgen kort voor zes uur werd hij dood aangetroffen in de kofferbak van zijn Mercedes 300 SE, langs het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden. De auto hing half in het water.

De grote vraag was, wat deed Ralf Meinema even voor middernacht in Rietlanden? De volgende morgen moest hij er als loonwerker vroeg uit. De politie vermoedt dat Meinema verstrikt is geraakt in duistere zaakjes en ter verantwoording is geroepen.

Geweldsporen wijzen op meerdere daders

De politie wil weinig kwijt over de achtergrond van de verdachte uit Emmen en of die met duistere zaken te maken heeft. Woordvoerster Sylvia Sanders zegt dat er geen relatie met motorclubs is. Ook over het motief van de moord wil de politie nog niets kwijt.

De recherche gaat ervan uit dat het slachtoffer op een andere locatie om het leven is gebracht dan de plek waar de auto is gevonden. Of dat in Rietlanden is geweest, wil de politie nog niet zeggen.

De geweldsporen en de manier waarop de auto is gedumpt wijzen op meerdere daders. ,,We sluiten meerdere aanhoudingen dan ook zeker niet uit”, zegt Sanders. Een team van twintig rechercheurs werkt volop aan het onderzoek.

Beloning van 15.000 euro

De politie startte vorige week een media-offensief om de kofferbakmoord op te lossen. Ook werd een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de aanhouding van de dader. Het leverde tachtig tips op.

 Silvia Sanders: ,,Die tips en recherche-onderzoek hebben er toe geleid dat we de verdachte dinsdag hebben kunnen aanhouden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.