Stichting Platform Gehandicapten opgeheven

Een gesprekspartner voor de gemeente Assen over het gehandicaptenbeleid is niet meer. De Stichting Platform Gehandicapten Assen is per 1 december opgeheven.

Reden voor de opheffing is volgens voormalig voorzitter Cor Kremer gebrek aan vrijwilligers en bestuursleden, maar ook dat de gemeente het platform niet meer inschakelt. Ook heeft Assen besloten het aantal adviesorganen te verminderen.

Blindegeleideroutes

In het verleden had het platform wel een belangrijke rol. Zo heeft het zich erg ingespannen om de Nieuwe Kolk zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Een jaar of tien geleden beijverde de stichting zich met succes voor goede blindengeleideroutes in de binnenstad. ,,In die periode hadden we nog veel meer activiteiten’’, zegt Kremer.

Ook mensen met een beperking zelf konden bij het platform terecht, bijvoorbeeld met vragen over voorzieningen die ze konden aanvragen en dergelijke. Kremer: ,,De vraag naar deze dienstverlening is goeddeels verdwenen. Mensen kunnen zelf op internet heel veel antwoorden vinden.’’

Samenvoeging

De gemeente Assen heeft de laatste jaren ook geen vragen meer voorgelegd aan het platform. Reden is dat de gemeente diverse adviesorganen heeft samengevoegd, legt gemeentelijk woordvoerder Henk Kersten uit. ,,We hadden er daarvan wat te veel en dat werkte niet erg doelmatig. Voor gehandicapten hebben we nu de Participatieraad. Die geeft de gemeente gevraagd en ongevraagd advies.’’ Deze raad is er niet alleen voor gehandicapten, ook over jeugdzaken, welzijn en gezondheid.

Het is meer dan ooit actueel dat mensen met een beperking kunnen adviseren over toegankelijkheid, benadrukt Kremer. Hij wijst op een verdrag van de Verenigde Naties, waarin staat dat zij erbij horen en de kans moeten krijgen overal aan mee te doen. In april van dit jaar heeft Nederland dit geratificeerd.

Om dit verdrag geen dode letter te laten zijn, heeft elke gemeente organisaties nodig die hierover met kennis van zaken kunnen adviseren. Tynaarlo heeft hiertoe al een VN-panel in het leven geroepen.

Kroegentocht

Afgelopen najaar maakten gehandicapten samen met gemeenteraadsleden in dit kader een kroegentocht door Eelde-Paterswolde, om duidelijk te maken dat gehandicapten ook wel eens een avondje op stap willen. Ondernemers konden later een uitgebreider onderzoek krijgen naar de toegankelijkheid van hun etablissement.

Assen heeft (nog) geen VN-panel. Volgens Kersten beraden de Drentse gemeenten zich nog op de vraag hoe zij vorm geven aan hun taken op grond van het VN-verdrag.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.