Stinkende containers in de zomer, wat doe je er aan?

In diverse gemeentes wordt de grijze container voor huishoudelijk restafval sinds begin dit jaar eens in de vier weken opgehaald. Met warm weer kan de inhoud gaan stinken of zelfs voor stankoverlast zorgen. Hoe kun je dit het beste voorkomen?

Wat moet ik doen om nare geuren te voorkomen?

Houd de container goed droog van binnen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld wat kranten of een beetje stro op de bodem van de container te leggen. Dit absorbeert vocht en afvalresten koeken hierdoor minder aan. Een andere tip: maak de container schoon met water en zeep of azijn nadat deze geleegd is. Maak het daarna wel goed droog.

Horen etensresten in de groene of grijze container?

De groene container is voor groente-fruit en tuinafval. In de grijze container hoort huishoudelijk restafval zonder papier, glas, gft-afval, plastic, textiel, apparaten en klein chemisch afval. Etensresten kunnen dus het beste in de groene container. Deze wordt ook vaker geleegd. Gaat het toch de grijze container in, verpak de etensresten dan goed. Gebruik bijvoorbeeld een oude krant. De vliegen slaan de container dan wat sneller over om hun eitjes ergens anders te leggen. Ze laten de container ook links liggen als er een mottenbal in de container hangt.

Zijn er nog andere maatregelen die ik kan treffen?

Er zijn nog meer tips! Zo is het beter om de container in de schaduw te zetten en nat afval goed te laten uitlekken voordat het de container in gaat. Luiers en incontentiemateriaal horen in de grijze container. Vieze geuren kun je voorkomen door dit materiaal te verpakken in een vuilniszak voordat je het in de container gooit. Of gebruik plastic zakken die biologisch afbreekbaar zijn. Deze mogen in de groene container. Geen plastic zak voor handen? Doe dan een plankje of een latje tussen de deksel, zodat de deksel een beetje open blijft staan. Dit droogt de luiers uit. Een andere optie is de ouderwetse manier: het gebruik van wasbare luiers.

Hoe kan ik voorkomen dat ik veel restafval heb?

Kook zoveel mogelijk aangepaste hoeveelheden en zet extra afvalscheidingsbakken neer in huis. Hierdoor sta je meer stil bij de juiste afvalscheiding van het afval en komt er minder afval terecht op de grote hoop, in de grijze container.

Ik heb toch maden in mijn container gekregen. Wat moet ik doen?

Maden kun je het beste bestrijden met heet water en een scheut azijn, mits de container natuurlijk leeg is. Doe, om maden te voorkomen, af en toe een vers takje van een klimop in de container. Deze plant is giftig voor maden. Wat ook helpt: strooi een dun laagje zout of kalk in de container om eventuele larven uit te drogen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.