Stinkt het meer of minder in Wijster?

Vanwege stankoverlast willen omwonenden van Noblesse in Wijster dat de slachtafvalfabriek stopt met experimenteren. Volgens Noblesse stinkt het juist minder.

Er is sprake van een patstelling tussen de directie van Noblesse Proteins, de gemeente Midden-Drenthe en de Stichting Veilig ETP die opkomt voor omwonenden. Sinds Noblesse een proef doet om de stank te verminderen, stinkt het volgens Stichting Veilig ETP juist meer.

Klachtenmoeheid

De stichting stuurde vrijdag een brandbrief naar burgemeester Ton Baas. Daarin riepen ze hem op de proef bij Noblesse te stoppen. Volgens de stichting is in februari afgesproken dat als het meer zou gaan stinken, de proef een halt toe zou worden geroepen. Vorige week werd de gedoogbeschikking voor de proef bij Noblesse juist voor drie maanden verlengd.

Directeur Gradus Meijering van Noblesse houdt vol dat er minder klachten zijn. ,,Ja vanochtend nog twee, maar toen waren wij niet in bedrijf.’’ Hij zegt dat het terugdraaien van de proef juist voor meer overlast zou gaan zorgen. Eerder zei hij dat sinds de gassen via het biobed naar buiten gaan in plaats van via de schoorsteenpijp, er 80 procent minder klachten zijn binnengekomen over stank.

,,Dat is klachtenmoeheid’’, zegt Jarno Frenken van Stichting Veilig ETP. Hij zegt in mails, belletjes en gesprekken op straat ,,zeker tientallen’’ klachten over stank te hebben gehoord. ,,Ze melden het alleen niet meer bij de gemeente. Ze zeggen dat er toch niks mee gebeurt als ze bellen.’’

Wind

Volgens Frenken is elk voordeel van minder klachten te wijten aan de windrichting. ,,En zodra de wind weer richting Drijber en Wijster staat, stinkt het weer.’’

Omdat de brief vrijdagmiddag is verstuurd, heeft de gemeente Midden-Drenthe nog niet kunnen reageren op de oproep. Gemeentewoordvoerder: ,,Wij gaan eerst uitzoeken wat er in de brief staat. Zoals bij elke burger die een brief stuurt proberen we zo snel mogelijk te reageren.’’

Overigens is de druk er tijdelijk af voor omwonenden. De fabriek is buiten bedrijf sinds er zaterdag een brandje woedde.

Brand

Directeur Meijering vertelt dat de brand bij de verenlijn is ontstaan. ,,Het was een brandje dat begon in de droger van de verenlijn. Die is geblust, daarna is de fabriek schoongemaakt. Op dit moment worden meters vervangen en inspecties uitgevoerd.’’

Hoe de brand kon ontstaan, wordt nog uitgezocht. De brand heeft in ieder geval niets te maken met de proef, zegt Meijering.

De bloed- en vleeslijn zijn maandag weer opgestart, de verenlijn gaat deze week ook weer draaien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.