,,Had je niet wat beter weer kunnen regelen?”, roept een man lachend naar Levi Vandenberg. Samen met Lotte Lemstra en Ronald Obbes heeft Vandenberg de culinaire stadswandeling op touw gezet. De eerste editie zaterdagmiddag was stormachtig en nat, maar toch erg gezellig.

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen zei afgelopen week in de gemeenteraad dat culinaire wandeltochten langs horecazaken in alle steden in Nederland taboe zijn. Schuiling meldde dat hij in lijn met het beleid in andere veiligheidsregio’s wandeltochten als de Culinaire 4 Mijl, de Frituurloop en de Lentebiertocht heeft verboden.

Maar het klopt absoluut niet wat de Groningse burgemeester antwoordde op raadsvragen. In Assen wordt sinds dit weekend elke zaterdag- en zondagmiddag een culinaire stadswandeling gehouden totdat de horeca weer open mag. 100 kaartjes voor 3,50 per persoon zijn per keer beschikbaar en die waren zaterdag en zondag allemaal weg. De avond voor de wandeling krijgen de deelnemers de route (5,5 kilometer) en de namen van de horecazaken die meedoen.

Coronaproof

25 cafés en restaurants hebben zich aangemeld. Elke keer doen andere ondernemers hun horecazaak open om wandelaars te ontvangen. Coronaproof natuurlijk. Bij elke zaak kan een hapje en een drankje worden gekocht voor vijf euro. Maar het is niet de bedoeling dat de wandelaars blijven hangen. Onder het wandelen consumeren, is het dringende advies.

Zusjes de Boer is een van de vier horecazaken in Assen die direct de eerste keer meedoet. Kipspiesjes met saus, bitterballen of een brownie met een drankje heeft het eetcafé in de aanbieding. Alcohol wordt tijdens de culinaire wandeling niet verkocht. ,,Terwijl het eigenlijk juist weer is voor een berenburger”, zegt Ankie de Boer. Ze moest even snel in actie komen. De wind ging zo tekeer dat de mooie grote luifel boven het terras bijna van de pui waaide.

‘Geweldig dat er weer mensen door de stad lopen’

De Boer vindt de wandeling een topinitiatief. ,,Ik hoop dat het een succes wordt. Ik vind het al geweldig dat er weer mensen door de stad lopen.” Ook Gert te Velde van Autentieq is enthousiast. ,,Het is mooi om dit samen met de collega’s te doen.” Naast de koffiebar staan deelnemers Henri (43) en Bart (45) een bakje soep leeg te lepelen. Ze hebben ook al een hamburger van De Pelikaan achter de kiezen. ,,En we hadden ook al een tosti op.”

De twee Assenaren schatten dat ze ongeveer 500 meter hebben gelopen. ,,We gaan niet de hele wandeling doen. Daar is het ook niet echt weer voor. Het is een leuk tijdverdrijf. Lekker samen de stad in en een hapje en drankje nemen. Dat mis ik wel hoor”, zegt Bart. ,,We doen het ook om de horeca te steunen.”

Appeltaart

Bij Brownies & Downies genieten vriendinnen Paulien (49), Carolien (39), Hinke (45) en Lina (38) uit Assen van een koffie met een vers stukje appeltaart. ,,Het is heel lang geleden dat we elkaar hebben gezien”, zegt Paulien. ,,Hartstikke leuk om gezellig samen te kletsen en buiten te zijn.” Bedrijfsleidster Lianne Geerts van Brownies & Downies vindt het vooral mooi voor de medewerkers. ,,Ze zijn de hele week al bezig geweest met appels schillen en taarten bakken. De dagbesteding heeft ook een tijd stil gelegen. Dat was echt vreselijk. Heel leuk dat we nu steeds meer opdrachten krijgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe