Straatdealer in softdrugs benadert jeugd via Whatsapp

Maandenlang hebben tientallen minderjarigen softdrugs gekocht van een straatdealer. Via Whatsappgroepen wist de dealer in korte tijd veel scholieren uit Eelde-Paterswolde en Haren te bereiken.

De ongeveer honderd scholieren uit het klantenbestand van de straatdealer hebben bijna allemaal een individuele leerstraf gekregen bij het Halt-team Noord-Nederland. Nooit eerder is zo’n grote groep jonge softdrugsgebruikers op deze manier aangepakt. De jongsten zijn pas 13 jaar. Bezit van softdrugs, zelfs dat van één jointje, is strafbaar voor jongeren onder de 18 jaar, zegt jeugdofficier van justitie Anna van den Oever van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland.

Whatsapp

,,De zaak komt aan het rollen als de politie ziet dat een verdachte dealer met een scholier een transactie doet, zoals wij dat noemen”, vertelt de jeugdofficier. ,,Het was bij een schoolplein. De puber betaalde geld en kreeg daar wiet voor terug.” De politie pakt de nu 20-jarige dealer nog niet op. De minderjarige wietkoper wordt wel verhoord. Zo wordt duidelijk dat de jongen via Whatsapp in contact staat met de handelaar en dat hij zeker niet de enige puber is die wiet koopt bij deze verdachte.

Vrij kort voor de zomervakantie van 2015 ontstaat het vermoeden dat veel jongeren uit vooral de gemeenten Haren en Tynaarlo wiet kopen van dezelfde straatdealer. De dealer wordt nog maanden in de gaten gehouden. Het opsporingsonderzoek levert volgens de jeugdofficier informatie op over de omvang van zijn klantenkring. ,,De burgemeester van Haren drong erop aan ook actie te ondernemen richting zijn jonge klanten. Hij maakte zich zorgen, wilde weten wat er aan de hand was en de problemen aanpakken.”

Voorlichting

De gemeente, het Openbaar Ministerie, de politie, jongerenwerkers, de kinderbescherming, Verslavingszorg en Stichting Halt besluiten om veel tijd en capaciteit te steken in het in beeld krijgen van de jonge klanten van de straatdealer. Vooraf wordt afgesproken dat straffen van de jeugd niet het hoofddoel is, maar dat de aanpak vooral gericht is op voorlichting en preventie voor de jongeren en hun ouders. ,,Dus geen transactie bij het Openbaar Ministerie of een zaak bij de jeugdstrafrechter, maar een leerstraf bij Halt. We leiden jongeren ook naar hulpverlening als dat nodig is.”

De tieners komen met hun ouders op afspraak voor verhoor naar het politiebureau in Haren of Tynaarlo. Vrijwel alle jongeren worden direct aangemeld voor een leerstraf bij Halt. De laatste trajecten worden binnenkort afgerond. In de loop van juni wordt het project geëvalueerd. Er volgt mogelijk nog een onderzoek naar het langetermijneffect van de aanpak op de groep jongeren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.