Mazars Berenschot Corporate Finance betaalt 175.000 euro boete voor valsheid in geschrifte in megafraudezaak Rendo Meppel

Zakelijke dienstverlening heeft schadevergoeding buiten de rechter geregeld met Rendo.

Zakelijk dienstverlener Mazars Berenschot Corporate Finance uit Amstelveen betaalt een boete van 175.000 euro voor haar aandeel in de affaire rond de megafraudezaak bij netwerkbeheerder Rendo in Meppel. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Bij de bouw van een energiecentrale in Steenwijk ging Rendo, zo bleek later uit onderzoek, voor 36 miljoen euro het schip in. De toenmalige directie pompte kapitalen in het project om een groot deel van het geld via een omweg in eigen zak te steken. Fraude, oordeelde de rechter.

Algemeen-directeur Richard W. uit Groningen kreeg in 2018 van de rechtbank in Assen vier jaar gevangenisstraf en zijn mede-directielid Stephan V. uit Meppel 2,5 jaar. Ze zijn allebei in hoger beroep gegaan. In die zaak is onlangs een regiezitting geweest bij het gerechtshof in Zwolle.

Advies over financiering

Uit onderzoek door de FIOD blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat MBCF (Mazars Berenschot Corporate Finance) en een partner (adviseur) van het bedrijf adviseerden bij de verstrekking van financiering van de netbeheerder voor de bouw van de nieuwe energiecentrale. De zakelijke dienstverleners en de adviseur hebben zich, zo stelt het OM, schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte bij het verstrekking van leningen van in totaal 4,5 miljoen euro.

Volgens het OM hebben MBCF en de adviseur in 2010 een brief opgesteld waarin wordt omschreven waarom extra financiering noodzakelijk is en waar deze extra financiering aan zal worden besteed. ,,Ze hebben valsheid in geschrifte gepleegd door in die brief niet duidelijk genoeg te vermelden dat een substantieel deel van de lening – namelijk 1,5 miljoen euro – bestemd was om een uitbetaling aan vennootschappen van bestuurders W. en De V. van Rendo mogelijk te maken.”

Privébelang niet gemeld

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de brief van een valse datum was voorzien. De zakelijke dienstverlener en de adviseur wisten volgens het OM op het moment van het opstellen van deze brief dat W. en De V. een persoonlijk belang hadden in de centrale in Steenwijk en dat een deel van de lening naar deze bestuurders van Rendo zou gaan. ,,Dat dit privébelang in de brief over de lening niet is gemeld, vindt het OM ernstig.”

De adviseur van de zakelijk dienstverlener is met het OM overeengekomen dat hij een boete van 17.500 euro betaalt en een werkstraf verricht van 97 uur. Het bedrijf en de adviseur voorkomen hiermee dat zij voor de rechtbank moeten verschijnen voor valsheid in geschrifte. ,,Bij de beoordeling van deze afdoening heeft het OM mee laten wegen dat de zakelijke dienstverlener en de adviseur tot een buitengerechtelijke afwikkeling zijn gekomen met Rendo over de schade die de netwerkbeheerder door hun toedoen heeft geleden.”

Onder toezicht laten plaatsen

Het OM ziet de transacties als een afdoening die recht doet aan de ernst van de feiten. ,,Daarbij is meegewogen dat MBCF verschillende maatregelen heeft getroffen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Zo heeft de zakelijk dienstverlener zich onder vrijwillig toezicht laten plaatsen van het Bureau Financieel Toezicht en zijn de interne afspraken op het gebied van cliëntacceptatie verder aangescherpt. Gedurende het onderzoek is de adviseur geschorst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe