Strafadvocaten noemen sluiting van jeugdgevangenis in Veenhuizen onacceptabel

Jeugdgevangenis Het Poortje in Veenhuizen van de buitenkant. Foto: Kees van de Veen

Strafadvocaten uit Noord-Nederland zijn fel tegen de sluiting van de jeugdgevangenis in Veenhuizen. Ze zeggen de brandbrief van burgemeesters uit het Noorden aan minister Sander Dekker ten volle te onderschrijven.

,,Het Noorden wordt te snel aangewezen en opgeofferd”, zegt advocaat Niek Heidanus. ,,Maar jeugdcriminaliteit vindt niet alleen in het Westen plaats, maar helaas ook in het Noorden. Al heel lang zie ik hoe belangrijk het netwerk rondom een kind is. Een succesvolle terugkeer in de samenleving zal met zekerheid beter lukken in de eigen, meer beschermende, regio.”

Minister wil jeugdgevangenis in 2021 sluiten

Minister Dekker wil de 90 cellen voor minderjarigen in Veenhuizen in 2021 sluiten. Als dat doorgaat, moeten jongeren, ouders en hun begeleiders en ook advocaten naar de dichtstbijzijnde jeugdgevangenis in Lelystad of Nijmegen reizen. Volgens minister Dekker moeten er jeugdgevangenissen gesloten worden, omdat landelijk te veel jeugdcellen leeg staan.

Sluitingen in het Noorden beu

Advocaat Heidanus is bang dat een minderjarige in een jeugdgevangenis elders in het land nog vatbaarder zal zijn voor slechte invloeden. Hij wijst er ook op dat ouders hun kind waarschijnlijk minder kunnen bezoeken vanwege de tijd en de reiskosten. ,,Ook voor de advocaten wordt het onevenredig zwaar en kostbaar om hun cliënt ver weg te bezoeken. Ik ben de sluitingen in het Noorden echt beu. Wij zijn de afgelopen jaren al onevenredig hard getroffen door vele andere sluitingen.”

Reistijd station Nijmegen bijna 2,5 uur

Ook de Emmer strafadvocaat Daniëla Jakobs noemt sluiting van de Drentse jeugdgevangenis onacceptabel. ,,Niet in de laatste plaats omdat je vaak te maken hebt met gezinnen die het al niet breed hebben. Veenhuizen is bijvoorbeeld vanuit Emmen een flinke reis met het openbaar vervoer. Lelystad of Nijmegen is dan helemaal een wereldreis om je kind te kunnen bezoeken. Voorbeeld: station Emmen naar station Nijmegen, dus niet eens van deur tot deur, duurt bijna 2,5 uur enkele reis. Kosten voor een retourtje tweede klas: bijna 50 euro.”

Netwerk juist erg belangrijk

Advocaat Judith Kwakman wijst erop dat het belangrijk is dat een minderjarige dichtbij de ouders en plaatselijke hulpverlener zit. ,,Dat is voor mij een belangrijk argument tegen sluiting. Veel gezinnen met een kind in een justitiële jeugdinrichting hebben niet veel geld. Ze kunnen de reiskosten niet betalen. Terwijl het versterken van het netwerk juist erg belangrijk is om te voorkomen dat een minderjarige na de straf opnieuw in de fout gaat.”

Grootste bezwaar: weghalen jongere uit hun omgeving

De Asser strafpleiter Willem Bierens noemt het ernstig als de jeugdgevangenis in Veenhuizen dicht zou gaan. ,,Wij als advocaten staan achter de oproep van de burgemeesters om dit tegen te gaan. Het is van groot belang dat de jeugdige contact kan houden met de familie. Hoe verder weg ze zitten, hoe moeilijker dat is.” Advocaat Margriet Dekens is het daar volledig mee eens. ,,Ik denk dat het grootste bezwaar is dat je jongeren uit hun omgeving haalt, waardoor hulpverlening bij ouders lastig te regelen is en de familie ook lastig op bezoek kan bij de jongere. Dat kan toch nooit positief zijn?”

Regeerakkoord: regio’s buiten Randstad ontzien

In de brief aan de minister wijzen 32 burgemeester uit Drenthe, Friesland en Groningen ook op alle praktische bezwaren en op het verlies van werkgelegenheid. Ze houden de bewindsman ook voor dat in het regeerakkoord staat dat bij sluiting van gevangenissen de regio’s buiten de Randstad zoveel mogelijk worden ontzien. De aangekondigde sluiting van de enige jeugdgevangenis in het Noorden staat daar haaks op, schrijven de burgemeesters.

De vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid bespreekt de sluiting woensdag. Advocaat Jakobs zegt dat het besluit van de minister het vermoeden versterkt dat het Noorden er maar een beetje bijhangt. ,,Bereikbaarheid voor de mensen hier lijkt niet nodig te zijn. De wereld houdt immers op na Amersfoort”, aldus de raadsvrouw.

menu