Strafpleiters heffen boycot politieverhoren op

De protesterende strafrechtadvocaten heffen de boycot van politieverhoren deels op. Zij gaan verdachten beperkt bijstaan bij politieverhoren.

De initiatiefnemers van de Noordelijke boycot adviseren hun collega’s na het verliezen van het kort geding tegen de staat vorige week om verdachten anderhalf uur hulp te verlenen op hun eerste verhoordag. ,,Voor stevigere zaken drie uur’’, zegt advocaat Willem Bierens uit Assen, die zijn collega’s opriep tot de boycot omdat de tarieven van de verhoren te laag zouden zijn en de rol van advocaten te beperkt.

De protesterende strafpleiters scharen zich hiermee achter het standpunt van hun beroepsverenigingen: van advocaten kan niet verwacht kan worden dat zij verliesgevende diensten draaien.

Vorige week besloot de rechter dat zij vooralsnog niet meer geld krijgen voor de verhoorbijstand. Sinds 1 maart hebben alle verdachten recht op een advocaat bij hun politieverhoor. Door de boycot zijn zaken uitgesteld.

Volgens Bierens moeten de regels aangepast. ,,Als dat niet gebeurt, gaan we over op grootschalige acties door het hele land. Verliesgevend draaien houdt niemand lang vol. Maar langer staken heeft nu geen zin. Daar treffen we alleen cliënten mee.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.