Strafzaak crossers Holtingerveld aangehouden

De strafzaak tegen drie Drenten die met de crossmotor door de beschermde natuur van het Holtingerveld reden is doorverwezen naar de meervoudige kamer.

De drie mannen, een uit Diever, een uit Smilde en een uit Meppel, werden op 24 januari van dit jaar betrapt toen zij door het Natura 2000-gebied in de buurt van Uffelte crossten. Gistermiddag moesten zij zich in de rechtbank in Assen verantwoorden voor de economische politierechter.

De officier van justitie legde uit dat het drietal (39, 46 en 47 jaar) die bewuste zondag op motoren zat die, onder meer door het ontbreken van kentekenplaten en knipperlichten, ook niet voldoende uitgerust waren voor het rijden op de openbare weg. De Meppeler zou de verbalisant bovendien hebben bedreigd. Volgens de dagvaarding zou hij hebben gezegd dat hij ‘voor deze snorremans sowieso niet stopt’. Hem was daarom ook verbale bedreiging met misdrijf tegen het leven dan wel zware mishandeling ten laste gelegd.

De raadsman van de drie Drenten, mr. J. van Groningen, vroeg de rechter of hij een aantal in het gebied werkzame boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) mocht ondervragen. Volgens Van Groningen zitten er veel aspecten aan deze zaak. ,,En een uitspraak zal vergaande consequenties hebben voor offroadrijders in het gebied.” In eerste instantie wilde de rechter het verzoek afwijzen, onder meer omdat ze een motivatie voor de ondervraging miste. Na een korte schorsing besloot ze de strafzaak aan te houden en door te verwijzen naar de meervoudige economische strafkamer. Nog onbekend is wanneer de drie opnieuw moeten voorkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.