De strafzaak tegen de 60-jarige klusjesman Josef B. wordt in september hervat. B., de huurder van de boerderij in Ruinerwold, wordt ervan verdacht medeschuldig te zijn aan vrijheidsberoving van de negen kinderen van vader Gerrit Jan van D.

De Oostenrijker werd op 14 oktober 2019 opgepakt bij de inval op de boerderij aan de Buitenhuizerweg. Hij wilde die ochtend agenten de toegang tot de woning ontzeggen. Hij wordt ervan verdacht samen met vader Gerrit Jan van D. diens negen kinderen van hun vrijheid te hebben beroofd. Dat zou zijn gebeurd in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Ruinerwold tussen 1989 en de dag van de inval.

Hongerstaking

De huurder van de boerderij heeft altijd ontkend. Voor zijn vrijlating eind oktober vorig jaar is hij tot twee keer toe uit protest in hongerstaking gegaan. B. zag zichzelf slechts als een volgeling van Van D. en beweert al jarenlang niet meer in de boerderij geweest te zijn. Hij onderhield het gezin naar eigen zeggen met boodschappen en geld.

Dat hij werd vervolgd, noemde B. tijdens een pro-formazitting ‘een inquisitie’ . „In het eindrapport heb ik foto’s gezien van de jongste kinderen en ik had ze niet herkend. Ik heb ze in tien jaar niet gezien, laat staan gesproken.”

Volgens B. volgde hij juist orders op van de kinderen, in plaats van andersom. „Hoe kan ik hen van hun vrijheid hebben beroofd? Ik heb toch geen bovennatuurlijke krachten? De oudere kinderen heb ik juist geholpen. Ik had ze niet eens vast durven houden. Het gaat hier om een religieuze vervolging.” Hij werd in oktober 2020, ruim een jaar na zijn aanhouding, op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn proces.

Regiezitting

De strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D. is afgelopen maart gestopt . Naar het oordeel van de rechtbank in Assen kan hij door de gevolgen van een hersenbloeding geen eerlijk proces krijgen.

Het vervolg van de strafzaak tegen B. is volgens het Openbaar Ministerie op 21 september. Het gaat volgens de rechtbank om een regiezitting, de zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. De reden dat het zo lang duurt, is ondermeer een gebrek aan zittingscapaciteit bij de rechtbank.

Advocaat wil inhoudelijke behandeling

Advocaat Yehudi Moszkowicz, die B. bijstaat, vindt het vreemd dat de rechtbank een regiezitting heeft ingepland. ,,Ik heb maanden geleden al doorgegeven dat ik geen onderzoekswensen heb. Zojuist heb ik de rechtbank gevraagd om op de geplande datum alsnog een inhoudelijke behandeling te doen. Ze zouden ernaar gaan kijken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe