Strafzaak moordbroers uit Hoogeveen

Komende de dinsdag begint in Assen de strafzaak tegen de van drievoudige moord verdachte broers uit Hoogeveen. Zeker de nabestaanden van de slachtoffers kijken er met spanning naar uit.

,Ik vraag me af hoe mijn ouders de laatste uren hebben doorgebracht. Hebben ze geleden? Hadden ze angst?” Dat zegt de dochter van Jan en Greet Veenendaal vorig jaar in een interview in Dagblad van het Noorden. Zij raakt door de moord op het echtpaar in één klap haar beide ouders van 77 jaar kwijt. De dochter daarover: ,,Het leven is eindig voor iedereen. Maar moest dat op deze manier?''

Alleen de broers Admilson (31) en Marcos R. (30) uit Hoogeveen kunnen de vragen van de dochter van het echtpaar Veenendaal beantwoorden. Ze worden verdacht van drievoudige moord. De Hoogeveners hebben bekend dat ze november 2012 Berend Smit (55) uit Dwingeloo hebben doodgeschoten. Het echtpaar Veenendaal uit Exloo is juli 2013 door verstikking om het leven gebracht.

iPad verraad locatie

De misdrijven blijven lang onopgelost. Een iPad, die de broers hebben gestolen uit de bungalow van het echtpaar, zorgt uiteindelijk voor de doorbraak in het onderzoek. Als op deze iPad een nieuw account wordt aangemaakt, achterhalen rechercheurs dat het apparaat zich bevindt in de flat van de broers.

Wat daarna volgt, is iets wat je normaal alleen in de film ziet. Eind februari lukt het de politie om ongezien microfoons op te hangen in de flatwoning van de Hoogeveners. Begin maart 2014 - na een aankondiging op televisie dat in Opsporing Verzocht aandacht besteed zal worden aan de moord op het echtpaar in Exloo - gaan de broers met elkaar over hun misdrijf spreken. Rechercheurs kunnen alles horen. Diezelfde avond worden ex-militair Admilson en zijn jongere broer Marcos R. door een arrestatieteam opgepakt.

Dat de rechtszaak nu pas is, anderhalf jaar na de arrestatie, komt doordat de broers tot twee keer toe langdurig zijn geobserveerd en onderzocht om te bepalen of ze ernstige psychische stoornissen hebben. De strafzaak tegen de Hoogeveners begint dinsdag 13 oktober en gaat zeker vijf dagen duren. Om praktische redenen worden 26 en 27 oktober het requisitoir van de officier van justitie en pleidooien van de advocaten gehouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.