Streep door azc-plannen

Plannen voor een azc in Echten, Meppel, Zuidlaren, Borger, Vledder en Oosterhesselen worden geheel of gedeeltelijk geschrapt.

Dat adviseert commissaris van de Koning Jacques Tichelaar namens de Drentse regietafel (gemeenten, COA en ondernemers) aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die over de huisvesting van vluchtelingen gaat. De reden: de instroom van asielzoekers is sterk afgenomen.

Definitief besluit

Als het aan de betrokken gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de plaatselijke ondernemers ligt, gaat er een definitieve streep door Echten, Meppel, Zuidlaren en Borger. In Oosterhesselen wordt het maximaal aantal asielzoekers gehalveerd: van vierhonderd naar tweehonderd. En in De Adelhof in Vledder worden geen nieuwe mensen opgevangen.

Staatssecretaris Dijkhoff neemt uiterlijk medio oktober een definitief besluit. Het advies van Tichelaar is niet bindend, stelt de Drentse commissaris van de Koning: ,,Nee, absoluut niet. Was het maar zo.’’ Gemeenten als Meppel en De Wolden (Echten) zijn echter stellig: plannen voor azc’s gaan niet door.

Brief aan Dijkhoff

Of de rust terugkeert in Oosterhesselen, is de vraag. In een brief aan de staatssecretaris, ondertekend door tweehonderd Hesselers, wordt aangedrongen op het schrappen van de plannen. Voor 150 vluchtelingen is draagvlak, stellen de briefschrijvers, maar omdat daar niet over valt te praten, gaan ze voor nul.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.