Streep door plan asielzoekerscentrum Borger

Er komt geen asielzoekerscentrum op het zogenoemde Strijkijzerterrein in Borger. Het terrein wordt ook niet gereserveerd voor de komst van zo’n azc op een later tijdstip en evenmin voor huisvesting van statushouders.

De gemeente heeft dit besloten nu duidelijk is geworden dat voorlopig geen nieuwe azc’s meer nodig zijn in Nederland. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff liet vorige week weten af te zien van opvanglocaties in gemeenten die nog geen bestuursovereenkomst hebben met het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Burgemeester en wethouders hebben deze week met de fractievoorzitters in de gemeenteraad gesproken of het Strijkijzerterrein (foto) moet worden gereserveerd voor asielopvang op een later moment of voor woningbouw voor statushouders. De gesprekken leidden tot de conclusie dat zoiets op dit terrein ongewenst is.

,,Deze locatie nog een periode reserveren terwijl we niet weten wat de toekomst brengt, leidt tot onzekerheid voor de inwoners van Borger en met name de direct omwonenden. Wij kiezen nu voor volstrekte duidelijkheid”, zegt burgemeester Jan Seton.

Hij heeft de Commissaris van de Koning donderdag op de hoogte gesteld van het besluit van Borger-Odoorn. Daarbij heeft hij aangegeven dat de gemeente opnieuw bereid is de mogelijkheden (op een andere locatie) te bekijken, mocht de stroom asielzoekers opeens weer aanzwellen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.