Streep door plannen voor AZC in Echten en Meppel, Oosterhesselen gaat door

De plannen voor een asielzoekerscentrum (azc) in Oosterhesselen gaan door, maar voorlopig met maximaal 200 plaatsen in plaats van 400. Dat heeft Jacques Tichelaar, de Commissaris van de Koning, geadviseerd aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff.

Tichelaar sprak de afgelopen week met alle Drentse gemeenten die plannen hadden om een azc te bouwen en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). In Oosterhesselen stuitte de plannen voor een azc met 400 plaatsen op veel verzet van de inwoners. Zo’n tweehonderd mensen hebben hun handtekening gezet onder een brief aan de staatssecretaris om geen azc te plaatsen in hun gemeente. Het aantal plekken wordt daar nu gehalveerd. De overige 200 plaatsen worden gebruikt als buffer, mocht de vluchtelingenstroom toenemen.

Definitief besluit

De gemeenten De Wolden en Meppel gaven aan dat het COA geen noodzaak meer ziet om een azc in hun gemeente te realiseren. De reden: de afgenomen stroom vluchtelingen. Tichelaar adviseert Dijkhoff daarom om van die plannen af te zien. Er wordt wel onderzocht of er in De Wolden ongeveer 100 statushouders opgevangen kunnen worden op een recreatiecentrum in Echten.

De staatssecretaris neemt uiterlijk 15 oktober een definitief besluit over het advies van Tichelaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.