Strijd tussen 2-jarige racers maakt NK Loopfietsen in Klazienaveen ongekend spannend

De 4-jarige Vick gaat met een gretige blik van start.

Tientallen piepjonge racertjes streden zaterdagochtend fanatiek tegen elkaar in Klazienaveen. Op de racebaan van fietscrossvereniging Rapid Wheels werd voor de derde keer het NK Loopfietsen gehouden.

Dit kan niet meer misgaan. Toch?

De 2-jarige Senn Swieters, op nummer 61 en in een stoer zwart-groen tenue, gaat grandioos aan kop in de race van de allerkleinsten.

Terwijl zijn twee tegenstanders letterlijk een duwtje in de rug nodig hebben om de heuvels te passeren, schiet Senn op zijn loopfiets als een speer op de finish af.

Nog vijf meter, nog vier, nog drie...

De toeschouwers juichen, de commentator kondigt zijn winst al aan. Dit kan niet meer misgaan.

Toch?

Jawel dus. Bekijk op deze video wat er gebeurt.

(Voor licentie/gebruik van deze video kunt u contact opnemen met:  licensing@viralhog.com )

Vlak voor de finish remt Senn af. Hij negeert het gillende publiek, maakt net voor de witte eindstreep een bocht en rijdt terug, de baan op.

Wat maakt hem die prijs nu uit, hij wil gewoon nog een keer.

Zijn tegenstanders maken dankbaar gebruik van deze verrassende manoeuvre. Senn eindigt als derde.

Ook mooi.

Vick Scholing (4) uit Hoogeveen

Bij de 4-jarigen valt Vick Scholing op. Het meisje uit Hoogeveen, nummer 64, staat met een gretige blik aan de start en laat tijdens de voorrondes iedereen achter zich.

„Ik heb mijn wandelschoenen aan”, vertelt ze als ze even later naast haar zusje Mex op een bankje zit. Stevige bruine stappers zijn het, met franje en felroze veters. "Hiermee kan ik extra hard."

Vorig jaar won ze net geen beker. Ze ging goed, bereikte de finale maar toen kwam de crosser voor haar ten val en ging iemand anders er met de winst vandoor.

Haar 3-jarige zusje Mex viel in 2016 wel in de prijzen. "Al kwam dat vooral doordat de rest halverwege stil bleef staan", vertelt moeder Alys Scholing.

Op haar arm zit Lou, het jongste zusje van anderhalf jaar oud. Alys: "Volgend jaar mogen ze alle drie meedoen."

Levi (4) en Quinn (2) Stigter uit Lopik

Ook de 4-jarige Levi Stigter verschijnt fanatiek aan de start. Vorig jaar deed hij ook al mee, vertelt Jeroen Rietkerken, zijn vader.

Het gezin komt uit Lopik. "Twee uur en een kwartier rijden", zegt Rietkerken. Hoe vroeg zijn ze dan vanochtend wel niet vertrokken? Rietkerken lacht. "We zijn gisteravond al gekomen. We zitten in een hotel."

Dan is het de beurt aan Quinn, het kleine broertje van Levi. Hij stapte twee dagen terug voor het eerst op een loopfiets. Twee jaar oud is hij en hij vindt het spannend.

De race begint en Quinn scheurt naar beneden. Dat gaat nog wel.

Maar dan. Dan moet hij weer omhoog.

Halverwege de heuvel blijft hij steken.

Vader Jeroen schiet naderbij, slaat een arm om het kereltje heen en helpt hem vooruit.

Samen komen ze over de finish. Papa houdt zijn hand omhoog. High five.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu