Stroomstootwapen vermomd als iPhone

Stroomstootwapens in de vorm van zaklantaarns, wandelstokken en camera's: de politie treft de wapens waarmee elektrische schokken worden afgegeven in allerlei vormen aan. Maar als iPhone, dat is nieuw.

Vanaf januari 2015 heeft de politie Noord-Nederland 81 stroomstoomwapens in beslag genomen. ,,De meeste zijn zaklantaarns. Je kunt er een beste optater mee krijgen. Ze zijn er van 2000 tot 20.000 volt”, zegt Arie Benne, wapendeskundige van het politieteam wapens, munitie en explosieven.

iPhone

Vorige maand is in Emmen een stroomstootwapen in de vorm een mobiele telefoon in beslag genomen. Nauwelijks van een echte iPhone te onderscheiden. Op het politiebureau in Groningen tonen Benne en collega Pieter Jager de voorbeelden: de iPhone, zaklantaarns, een wandelstok en wegwerpcamera’s. Allemaal uitgerust met metalen plaatjes en batterijen om elektrische schokken toe te dienen. Er liggen ook veeprikkers, die boeren gebruiken om hun varkens en koeien op de veewagen te krijgen.

Stroomstootwapens zijn in Nederland verboden. Benne: ,,Als we iemand op internet aantreffen met zo’n wapen, kan die ons verwachten. We kunnen zonder toestemming van de rechter zijn woning direct doorzoeken.” Wie betrapt wordt met een stroomwapen kan volgens de wet maximaal 9 maanden cel of een boete van 20.000 euro krijgen. Meestal blijft het bij een werkstraf van tientallen uren of een boete van een paar honderd euro.

„Internet is onze grootste vijand”

Stroomstootwapens komen uit het buitenland. In Duitsland, België en Frankrijk kun je ze kopen, maar mensen schaffen ze vooral via internet aan. ,,Internet is onze grootste vijand”, aldus Pieter Jager.

Van de schok van een stroomwapen ga je in principe niet dood. Jager: ,,Of je moet een zwak hart hebben. Vergelijk de schok met die van schrikdraad en dan wat erger. Je hele lichaam verkrampt en je gaat onderuit. Het is geen speelgoed, maar een echt wapen.”

De politie komt dit wapen tegen bij jongeren in het uitgaansleven, maar ook bij drugshandel. Een stroomstootwapen zet je direct op het lichaam. Dat is anders dan bij de taser, een wapen dat de politie in Amerika, Engeland en Canada gebruikt. Een taser schiet over een afstand van een paar meter pijltjes met stroomdraden af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.