Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ging woensdagochtend in gesprek met studenten van het Drenthe College in Assen. Noodgedwongen vanaf de achterbank van zijn dienstauto.

Normaal gesproken had dit gesprek plaatsgevonden op de school zelf, maar door de coronamaatregelen werd het een digitale ontmoeting. Georkestreerd door het bekende cultuur- en debatcentrum De Balie in Amsterdam, dat ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid kopstukken uit bestuurlijk Nederland samenbrengt met mbo-scholieren.

Haperende microfoons

De minister sprak vanaf de achterbank van zijn dienstauto, De Balie-directeur Yoeri Albrecht vanuit een studio in Amsterdam en de Drentse studenten vanuit het klaslokaal of thuis aan de keukentafel. Zij vroegen de minister bijvoorbeeld hoe hij zelf vrijheid ervaart en daaraan probeert bij te dragen.

Hoewel haperende microfoons en uitvallende camera’s de nodige vertraging veroorzaakten, probeerde de minister iedere vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Bijzonder was dan weer wel, zeker gezien dit thema, dat alle vragen van tevoren opgestuurd moesten worden. Écht spontaan werd het gesprek daardoor natuurlijk niet.

Corona was een belangrijk thema in de vragen van de studenten. Grapperhaus liet weten dat hij denkt dat het normale leven binnen afzienbare tijd weer terugkomt: „In ieder geval voordat jullie van school af zijn. En als alles weer normaal is, beloof ik dat ik alsnog bij jullie langskom om een drankje te drinken. Het eerste rondje krijgen jullie van mij”.

Leuke ervaring

Zo langzaam als de ontmoeting op gang kwam, zo abrupt eindigde het toen de minister bij de Tweede Kamer arriveerde. Tijd om een speciaal voor hem geschreven rap aan te horen was er daarom niet meer. „Het kwam misschien hier en daar een beetje klungelig over, maar we zijn al lang blij dat de minister toch even tijd voor ons had”, zei Sonja Dijkstra van het Drenthe College na afloop. „Het gesprek had ook zomaar afgezegd kunnen worden, gezien de drukte die heerst na de persconferentie van gisteravond.”

Dijkstra noemt de digitale ontmoeting een leuke ervaring voor de studenten. „Wanneer krijg je als jongere nu de kans om een minister vragen te stellen? Dit was heel leerzaam en we gaan hem er zeker aan houden dat hij nog een keer fysiek langskomt. Daar kijkt iedereen nu al naar uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe