Ton Gelmers: 'Dit is niet specifiek vanwege de coronatijd. We hebben gewoon ruimte nodig, want we zijn nog steeds niet uitgegroeid.'

Studentencampus in Meppel krijgt leslokalen. ‘Zorgt voor een lagere huur van de kamers’

Ton Gelmers: 'Dit is niet specifiek vanwege de coronatijd. We hebben gewoon ruimte nodig, want we zijn nog steeds niet uitgegroeid.' Foto: Wim Goedhart

De glimlach is niet van het gezicht van Ton Gelmers, vestigingsmanager van NHL Stenden in Meppel, te krijgen. Vol trots vertelt hij over de plannen van Stenden om leslokalen te realiseren in de studentencampus in Meppel.

In het midden van de grote open ruimte van de campus staat een steiger. Er liggen wat bouwplaten verdwaalt op de grond. Als je niet beter weet, zou je zo denken dat deze zijn achtergebleven van de grote verbouwing van vorig jaar - toen het gebouw klaar werd gemaakt voor studentenhuisvesting. Schijn bedriegt.

loading

Op de begane grond wordt een handvol leslokalen gerealiseerd. De brokstukken van al enkele afgebroken muurtjes liggen op de vloer. Wat vroeger fungeerde als drie kantoren voor het waterschap, wordt nu één leslokaal. De ruimtes zijn volledig leeggehaald. Niet dat er eerder veel stond, de benedenruimte stond gewoon leeg sinds het vertrek van het waterschap in 2016.

Luxe en ruimte

Dat is goed nieuws voor Stenden, en misschien nog wel beter nieuws voor de studenten die in het pand gehuisvest zijn. Stenden krijgt extra lesruimte, ongeveer 350 vierkante meter. Voor studenten gaat hierdoor de huur naar beneden. Dat komt omdat Stenden nu zo goed als volledig het gebouw in gebruik heeft en er - afgezien van nog één kleine kantoorruimte - niets meer leeg staat. „En de huur is al aan de lage kant”, meent Ton Gelmers, die liever spreekt van een studentenhotel dan een studentencampus, vanwege de luxe voorzieningen.

„Dit was vroeger van het waterschap. Je denkt toch niet dat die beknibbeld hebben”, grapt hij over de luxe sanitaire voorzieningen die zijn blijven staan in het gebouw. De studentenkamers zijn allemaal zo’n 22 à 24 vierkante meter. Een schoonmaakploeg houdt het gebouw schoon - „studenten moeten zelf zorgen voor hun eigen kamer.” Een leuk detail: naast iedere deur hangt een grote poster van plafond tot grond met een bekend gebouw of object. „Zodat de student kan zeggen dat hij in de kamer bij de Taj Mahal woont. Of bij Manneke Pis. Handig om de kamer terug te vinden.”

Boven slapen, beneden les

Er verblijven momenteel tussen de 25 à 30 studenten in de College Campus, de officiële naam die het gebouw heeft meegekregen. In totaal kan het onderdak bieden aan tachtig studenten. Maar omdat al veel studenten onderdak hadden gevonden voordat het gebouw vorig jaar werd opgeleverd, zit het niet helemaal vol. De kamers bevinden zich allemaal op de tweede en derde verdieping.

loading

Als het rooster voor deze studenten komend schooljaar een beetje gunstig uitvalt, kunnen ze zo met de trap of de lift naar beneden naar het lokaal. En anders moeten ze naar de oorspronkelijke uitvalsbasis van Stenden in Meppel, aan de Van der Duyn van Maasdamstraat. „Ik krijg vaak van studenten die komen de vraag of het centrum op loopafstand is. In Meppel is alles op loopafstand.”

Beneden wordt hard gewerkt. Dat moet ook, want op 31 augustus moet alles af zijn. „Er is een strakke planning.” Ondanks dat er nog veel moet gebeuren, lijkt het er volgens Gelmers op dat er gewoon lesgegeven kan worden vanaf 31 augustus. „Het moet.” Al lijkt er al wel een probleempje te zijn opgetreden: stoelen. „De tafels worden wel op tijd geleverd. Mochten de stoelen er dan nog niet zijn, improviseren we wel. Dan halen we maar ergens anders tijdelijk stoelen vandaan.”

Archief

Het gebouw heeft al veel ramen, waardoor veel zonlicht naar binnenkomt. „Ideaal voor lesgeven.” Eén ruimte is alleen nog wel heel erg donker. „Dit moet je zien. Misschien wel de mooiste ruimte in het gebouw.” Direct bij binnenkomst in het gebouw zit aan de rechterkant een grote, zware zwarte deur. Er zou zomaar een goudopslag achter kunnen liggen.

Gelmers opent de deur. Het is pikdonker binnen, er is geen daglicht. Hij drukt op het lichtknopje. „O, het licht werkt nog niet hier.” Het is de archiefkamer van het waterschap. „Hier lagen alle waterkaarten opgeslagen.” Deze ruimte wordt gereed gemaakt als leslokaal. De muur maakt plaats voor glasplaten, zodat er zonlicht binnenkomt.

En zo worden meer ruimtes nu omgebouwd. Er zijn twee gedeelten die parttime een leslokaal worden. Het restaurantgedeelte en de ‘publieke tribune’ - een ruimte die meer weg heeft van een collegezaal. Er is een kleine verhoging, er is een beamer en er liggen wat roodroze kussentjes op de vloer. „Het is de bedoeling dat dit een gezamenlijke woonkamer wordt voor de studenten.”

Deze twee ruimtes gaan overdag gebruikt worden voor colleges. En als de lestijden voorbij zijn, worden de tafels en stoelen opgeruimd, en wordt de ruimte weer in ere hersteld. Voordeel: pal naast de huiskamer is een kleine opslagruimte.

Corona

Stenden in Meppel zit met een chronisch ruimtegebrek. „Dit is niet specifiek vanwege de coronatijd”, verduidelijkt Ton Gelmers. „We hebben gewoon ruimte nodig, want we zijn nog steeds niet uitgegroeid.” Voor het nieuwe schooljaar hebben zich 160 nieuwe studenten aangemeld, waardoor de ITEps volgend jaar ongeveer 450 studenten kent.

loading

De verwachting is dat de opleiding de komende jaren uitgroeit naar maximaal 550 studenten, grotendeels internationaal. Voor een stad als Meppel klinkt dat als veel. En menig stad van dezelfde grootte zal er jaloers op zijn, denkt Gelmers. Maar hij nuanceert de cijfers wel. „Wij zijn de enige stad in de wereld die deze studie (waarin studenten worden opgeleid tot docent op een internationale basisschool met kinderen van verschillende nationaliteiten, red.) aanbiedt. Wat zijn dan 450 tot 550 studenten?”

Drie uur per dag op school

De extra ruimte komt wel heel mooi uit in deze coronatijd. Gelmers vermoedt dat digitaal lesgeven het hele komende schooljaar nog blijft. „We hopen alle studenten zo’n drie uur per dag fysiek op school te zien, aanvullend op het online lesgeven. Iedere ruimte die over is, scheelt.”

Het gaat in eerste instantie om een periode van negen jaar. Er mag namelijk tien jaar studentenhuisvesting en onderwijs plaatsvinden in het gebouw, waarvan het eerste jaar nu voorbij is. „De hoop is dat het daarna een permanente status krijgt, of dat er een verlenging komt. We gaan er gewoon vanuit dat de opleiding een succesverhaal blijft.”

Vooruitkijkend op de toestroom van studenten, wordt er al ingespeeld op mogelijke huisvestingsproblemen. Mocht het noodzakelijk zijn, kunnen er op het parkeerterrein van de campus 40 noodunits geplaatst worden. Goed voor het onderbrengen van 120 studenten.

loading

menu