De subsidieregeling voor het afkoppelen van het regenwater in Aa en Hunze is volgens de gemeente een groot succes. Al 70 aanvragen zijn binnen, veel meer dan verwacht.

De regeling ging op 1 januari dit jaar in. Een inwoner kan 400 euro subsidie krijgen voor het zelf afvoeren van regenwater. Volgens de gemeente zijn er inmiddels al zeventig aanvragen voor de subsidie binnen. „In het begin van het jaar gingen we uit van misschien tien tot vijftien aanvragen per jaar”, zegt Diane Schepers, Adviseur Riolering en Stedelijk Water.

De subsidieregeling is opgezet om het rioolstelsel van de gemeente te ontlasten. „Ooit hebben we bedacht om ook het regenwater op het stelsel aan te sluiten, maar dat is eigenlijk helemaal niet handig”, vertelt Schepers. „Regenwater is schoon, dat hoeft niet gezuiverd te worden.”

Schoon water slecht voor zuiveringssysteem

Daarnaast vertelt Schepers dat het helemaal niet goed is om regenwater door het zuiveringssysteem te halen. „In Nederland zuiveren we afvalwater op biologische wijze. Er worden bacteriën voor gebruikt”, zegt zij. „Dat werkt het beste als er geen schoon water tussen zit. Schoon water spoelt de bacteriën namelijk weg.”

Om de subsidie aan te vragen zijn er wel een aantal eisen om aan te voldoen. Zo moet er minimaal 40 vierkante meter verharde oppervlakte afgekoppeld worden en mag het niet voor overlast zorgen. „Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je een buis naar de tuin van je buren aanlegt en daar het water naartoe laat stromen”, zegt Schepers.

Sneeuwbaleffect

Het succes van de subsidieregeling komt volgens Schepers niet per se uit het geld dat de inwoners ervoor krijgen. „Ik denk dat het deels een sneeuwbaleffect is. Ik krijg wel eens één aanmelding uit een bepaalde buurt en dan een week later nog drie. De mensen hebben het er wel over met elkaar.”

Daarnaast denkt zij ook dat de inwoners die een aanvraag doen betrokken zijn bij het milieu. „Zij vinden het zonde om drinkwater te gebruiken voor de tuin en willen een alternatief”, zegt Schepers. „Ze hebben over het algemeen een hart voor de natuur.”

Drinkwater

Het regenwater dat nu dus niet meer in de riolering terecht komt moet wel ergens heen. „Bij sommige huizen gaat dat heel makkelijk, de bewoners leggen bijvoorbeeld een buis aan naar een nabijgelegen slootje”, zegt Schepers.

De regeling gaat volgens Schepers niet voor een slechte impact op de hoeveelheid drinkwater zorgen. „Het drinkwater komt uit de grond, dus het gaat weinig veranderen aan het drinkwater”, zegt zij. „Het zou hooguit het grondwaterpeil verhogen, omdat het water nu niet in het riool maar in de natuur terecht komt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe