Succesvolle Nachtelijke Belevingen in gemeente Westerveld, eerder door corona al uitgesteld, gaan dit jaar mogelijk helemaal niet door

Een Nachtelijke Beleving in het Holtingerveld. Foto: Marius Visser

Ze waren in 2018 en 2019 een groot succes: de Nachtelijke Belevingen. Maar dit jaar zit het locatietheater, op vier verschillende plekken in de gemeente Westerveld, op de schopstoel.

De coronacrisis dwong Roestvrij theater uit Diever eerder al om het voor dit jaar gemaakte schema om te gooien. De vier, voor 2020 geplande Nachtelijke Belevingen zouden op latere data alsnog plaatshebben.

Maar ook dat plan staat nu op losse schroeven. ,,Misschien is het het best om het hele programma naar volgend jaar te verplaatsen en dan extra uit te pakken”, oppert Charlotte Sickler, zakelijk leider van Roestvrij theater.

‘Theaterwandeltocht’ in de natuur

De Nachtelijke Belevingen sloegen de voorbije twee jaar aan. De formule, kort samengevat: het publiek zit niet bij elkaar in een zaal, maar onderneemt steeds in groepjes een ‘theaterwandeltocht’ van pakweg anderhalve kilometer. Onderweg worden de lopers verrast met muziek en korte voorstellingen. Jonge acteurs van Roestvrij theater nemen de opvoeringen voor hun rekening.

Die vinden steeds plaats op bijzondere plekken, deels midden in de natuur: in en rond Dwingeloo, Diever, Havelte respectievelijk Frederiksoord.

‘Nachtelijke Belevingen zijn intieme voorstellingen’

De corona-uitbraak gooide zodanig roet in het eten dat dit voorjaar al het besluit viel om de voor dit jaar geplande voorstellingen te schrappen en in het najaar in te halen. Sickler: ,,Maar dat is nu ook onzeker. In een vergadering met onze Raad van advies zijn daar vraagtekens bij gezet. De Nachtelijke Belevingen zijn intieme voorstellingen. Is die formule wel te combineren met het anderhalve meter afstand houden? Dat wordt best moeilijk. Door corona is zingen ook tijdelijk not done .”

Daar komt bij dat artistiek leider Leander Breen wegens trieste familieomstandigheden zijn werk voor Roestvrij theater even moet laten voor wat het is.

,,Terwijl we de afgelopen jaren voor elke Nachtelijke Beleving weer een andere voorstelling instudeerden. Een optie is misschien om het dit jaar bij een en dezelfde voorstelling te houden, die we op alle vier locaties opvoeren. Maar daar is nog niet over besloten. Anders is het misschien toch het best om de gemeentelijke subsidies van dit en volgend jaar bij elkaar te voegen en in 2021 extra uit te pakken”, legt de zakelijk leider uit.

In gesprek met de gemeente

Begin vorig jaar besloot de gemeente Westerveld geld beschikbaar te stellen om de Nachtelijke Belevingen vier jaar achtereen mogelijk te blijven maken. Sickler: ,,Daarom wil Roestvrij theater nu eerst met de gemeente in gesprek. We willen eens horen hoe die hiernaar kijkt en daarna een knoop doorhakken.”

menu