Sulis in Assen stopt deels met therapie in zwembad Het Schakelveld omdat het water te koud is

Therapiecentrum Sulis stopt voor een deel met de activiteiten in zwembad Het Schakelveld in Assen. Het water is te koud.

Sulis probeert al jaren bij de gemeente de watertemperatuur een paar graden te verhogen. Maar zonder succes. Ten einde raad klopte het therapiecentrum aan bij de ombudscommissie. Ook daar kreeg Sulis nul op het rekest. ,,Helaas zijn wij daarom genoodzaakt om ons werk gedeeltelijk neer te leggen. Het water en de omgevingstemperatuur is voor onze cliënten te koud”, zegt Marga Lambeck.

Spierpijn door kou

Haar woorden worden ondersteund door cliënt Syta Boonstra. ,,Het is vreselijk koud in het zwembad en daardoor krijg ik pijn in mijn hele lichaam. Ik lijd onder andere aan reuma en deze therapie is het enige dat helpt. Als het water zo koud blijft, heeft het voor mij geen zin meer en stop ik ermee.”

Boonstra beklaagt zich ook over het grote verschil tussen de omgevingstemperatuur en de zwembadtemperatuur. ,,De laatste keer was de omgevingstemperatuur vijf graden lager dan de watertemperatuur.” Dit verschil heeft grote gevolgen voor haar. ,,Toen ik vorige week het bad uit kwam, kon ik bijna niet meer lopen. Een andere cliënt had hier ook last van. Ik moest met de taxi naar huis gebracht worden, omdat ik zelf niet meer thuis kon komen door de spierpijn.”

Wel of geen therapiebad?

Lambeck en haar man Marcel Baars hadden een klacht ingediend bij de ombudscommissie omdat Het Schakelveld volgens hen een therapiebad is en daarom verplicht een hogere temperatuur zou moeten hebben. De commissie ging hier niet in mee en concludeerde dat Het Schakelveld een gewoon zwembad is.

Deze uitspraak verbaasde Lambeck en Baars. ,,Bij het haalbaarheidsonderzoek voorafgaand aan de bouw van Het Schakelveld werd gesproken van een therapiebad, de bouwer noemde het een therapiebad en in het bestek staat ook dat het een therapiebad is. Daarna werd het ineens een zwembad genoemd”, vertelt Baars.

Niet serieus genomen

Het duo hekelt de in hun ogen slechte communicatie van de gemeente. ,,In 2014 hebben wij voor het eerst een verzoek ingediend om de temperatuur te verhogen en telkens werd een beslissing vooruit geschoven. Wij voelen ons totaal niet serieus genomen door de gemeente”, verzucht Lambeck.

Voorlopig leggen Lambeck en Baars zich bij de conclusies van de ombudscommissie neer. Ze missen simpelweg de energie om verdere stappen te ondernemen. ,,Dit hele proces heeft ons uitgeput.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.