Superbus Wubbo Ockels door fraudezaak niet naar Duinen Zathe Appelscha

De superbus in Groningen. Foto: Kees van de Veen/DvhN

De superbus van wijlen oud-astronaut Wubbo Ockels zou eigenlijk een tijdje bij attractiepark Duinen Zathe bij Appelscha worden geparkeerd als trekpleister.

Maar door het fraudeonderzoek bij de Bikkel Groep heeft de Technische Universiteit Delft een streep door dat plan gezet.

Het attractiepark is onderdeel van de Bikkel Groep uit Hoogeveen waar een fraudeonderzoek naar loopt. Tussen de Bikkel Groep en TU Delft waren vergevorderde gesprekken gaande om de superbus naar Appelscha te halen.

Op 31 oktober viel de FIOD binnen bij de Bikkel Groep. Daarmee trok de technische universiteit zich ook terug van het plan rond de superbus.

Afhakende bedrijven

Maandag diende een pro-formazitting met Bikkel-directeuren Henry F. (48) en Jeroen K. (42). F. mocht na maanden in de gevangenis te hebben gezeten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak naar huis. Zijn compagnon bij de Bikkel Groep Jeroen K. moet blijven zitten.

Het was K. die schetste dat alles rond de fraudezaak het bedrijf uit Hoogeveen kapotmaakt. Zo zouden steeds meer bedrijven afhaken om zaken te doen met de Bikkel Groep. ,,Ook de superbus van Wubbo Ockels komt niet meer naar Duinen Zathe’’, schetste K. aangeslagen.

TU Delft: geen superbus voor Bikkel Groep

Michel van Baal van de Technische Universiteit Delft bevestigt dat de superbus van de oud-astronaut Wubbo Ockels naar Duinen Zathe in Appelscha zou gaan. ,,Maar dat is inderdaad afgeblazen. We hebben er vanaf gezien’’, zegt Van Baal tegen DvhN. Dat heeft volgens hem inderdaad te maken met het fraudeonderzoek naar de Bikkel Groep.

In plaats daarvan staat de bus nu in Lelystad waar het Transport Museum moet verrijzen, zegt Van Baal.

Zwarte limo

De superbus is een uitvinding van de bevlogen ex-astronaut en hoogleraar in Delft en Groningen Wubbo Ockels. De gestroomlijnde, zwarte limo die 23 passagiers in een uur van Groningen naar Amsterdam zou moeten vervoeren was volgens Ockels een alternatief voor de afgeblazen Zuiderzeelijn. De bus kwam er wel, maar daar bleef het bij. Ockels overleed in 2014.

loading

menu