Supermarkt Ekoplaza in Assen wil speciale parkeerregeling

Parkeerproblemen drukken de omzet van supermarkt Ekoplaza aan de Torenlaan in Assen. Het bedrijf wil dat een blauwe zone rond de winkel wordt ingesteld.

Supermarkt wil zelfde regeling als concurrent Jumbo

Ekoplaza spreekt in een brief aan de gemeenteraad zelf over een ‘concurrentiegelijkmaker’. De supermarkt in biologische voedingsmiddelen doelt daarmee op de regeling die de gemeente heeft getroffen met de op het Veemarktterrein gevestigde supermarktketen Jumbo. Sinds de invoering van betaald parkeren op het plein is voor de Jumbo een strook parkeerplekken aangewezen als blauwe zone. Klanten kunnen daar met een parkeerschijf enige tijd gratis parkeren. De regeling met Jumbo werd eind 2017 voor de periode van twee jaar verlengd.

‘Parkeerprobleem is voor klanten flinke hobbel’

Daar heeft Ekoplaza geen problemen mee: ,,Het is goed dat de gemeente oog heeft voor de problemen van ondernemers en waar mogelijk de helpende hand biedt. De bereikbaarheid vanwege de parkeermogelijkheden bij Jumbo wordt zo wel erg aantrekkelijk gemaakt.’’ Ekoplaza zegt dat de beperkte parkeermogelijkheden in de Torenlaan voor de vaste en potentiële klanten een flinke hobbel zijn. De Torenlaan beschikt alleen over een aantal parkeervakken. In de straat is wel een parkeergarage gevestigd. Ekoplaza wijst er op dat die regelmatig vol is.

‘Worden onze klanten niet te hard aangepakt?’

De regelmatige controles aan de Torenlaan doen ook geen goed. ,,Er wordt streng en intensief gecontroleerd op foutparkeerders. Terecht dat werknemers of museumbezoekers worden beboet voor het gebruik van de parkeerplekken in de straat. Daar is de parkeergarage de aangewezen plek voor. Wel vragen wij ons regelmatig af of onze klanten niet te hard worden aangepakt voor kleine overschrijdingen. Het zijn geen langparkeerders, maar soms vergt het bij elkaar vergaren van boodschappen net iets meer tijd dan gepland. Een boete op de autoruit heeft dan meer invloed op ons als winkel dan op het gedrag van de klant zelf.’’

Ekoplaza schrijft dat de omzet van de supermarkt al jaren onder druk staat vanwege de beperkte parkeermogelijkheden. De laatste drie jaar is de omzet nagenoeg gelijk gebleven, maar dat was tegen de verwachting in. De supermarkt onderging namelijk een ingrijpende modernisering. De winkel werd ook aanzienlijk uitgebreid door de overname van het hoekpand met de Kerkstraat. ,,Dat heeft niet gebracht wat normaliter verwacht had mogen worden. Wij durven met stelligheid te beweren dat dit te wijten is aan de parkeerproblemen.’’ Om de situatie ten goede te keren wordt de gemeente gevraagd of en tegen welke condities een blauwe zone kan worden ingevoerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.