Supermarkt Ter Borch komt weer een stap dichterbij

Foto: Pixabay

Bewoners van Ter Borch en omgeving kunnen hun zienswijze opstellen over een supermarkt in Ter Borch. Het plan komt binnenkort vrij voor inspraak.

Dit is de uitkomst van een drukbezochte gemeenteraadsvergadering gisteravond. Over twee weken neemt de raad definitief een beslissing over de volgende stap in de besluitvormingsprocedure.

Hoewel er nog geen definitief standpunt is ingenomen, slijpen de raadsleden vanwege de grote publieke belangstelling alvast hun verbale messen over de inhoudelijke kant van de zaak. VVD, D66, ChristenUnie en CDA willen in elk geval verder met het plan voor een supermarkt. GroenLinks, Gemeentebelangen en Leefbaar Tynaarlo zijn tegen. De PvdA is er nog niet over uit.

Inspreker Marcel Dol van de Bewonersvereniging Ter Borch toont zich aangenaam verrast over het verkeersplan voor de Borchsingel, dat wethouder Nina Hofstra (VVD) heeft opgesteld om de situatie rondom de toekomstige supermarkt veiliger te maken. Toch vindt hij het vreemd dat Hofstra het plan lanceerde zonder dit met de bewonersvereniging te overleggen. ,,We denken wel dat het plan een hele verbetering is.’’ Dol maakt zich wel zorgen over de veiligheid op het parkeerterrein, waar een fietspad overheen loopt, en bij de bevoorrading van de supermarkt met vrachtwagens.

Meerderheid tegen

Een meerderheid van 70 procent van de wijkbewoners is tegen de komst van de supermarkt, 30 procent is voor. Voor fractievoorzitter Henny van den Born van de ChristenUnie is dit zeker geen argument het plan af te wijzen. ,,Een supermarkt is een heel normale voorziening in een wijk. Als 30 procent voor stemt, weegt dat zwaar.’’

Een belangrijk element in de discussie is de voorziene grootte van de supermarkt. Een wijkwinkel is prima, vinden veel wijkbewoners, maar meer is onwenselijk. Wethouder Miriam van Dijk maakte in haar beantwoording bezwaar tegen de term ‘megasuper’. Volgens haar voorziet het plan in een middelgrote winkel. De super krijgt een winkelvloeroppervlak van zo’n 2000 vierkante meter. Met magazijn en dergelijke komt er nog 1000 vierkante meter bij.

Volgens fractieleider Klaas Kuipers van GroenLinks is dit de grootste supermarkt in de verre omtrek. Die in Paterswolde heeft een oppervlakte van zo’n 1800 vierkante meter. ,,Het is dus echt een grote winkel’’, aldus Kuipers.

menu