Supermarkt voor 10.000 mensen in Ter Borch

De nieuwe supermarkt die gepland is in Eelderwolde heeft nauwelijks negatieve effecten op bestaande supermarkt in Groningen Zuid of Eelde-Paterswolde.

Onderzoek

Dat vertelde planologisch onderzoeker Aart Jan van Duren maandagavond op een informatie-avond in het Familiehotel in Paterswolde. De nieuwe supermarkt van 2000 vierkante meter heeft een verzorgingsgebied van 10.000 inwoners. Met name uit Groningen-Zuid, blijkt uit onderzoek. Volgens Van Duren heeft de komst van de supermarkt geen onaanvaardbare leegstand tot gevolg.

VOF Ter Borch (de bouwbedrijven BAM en Heijmans) willen een moderne supermarkt in de wijk Ter Borch, op de grens van de gemeenten Groningen en Tynaarlo neerzetten. Er komt hoogstwaarschijnlijk een Albert Heijn of Jumbo in de wijk, pal naast de basisschool. De gesprekken zijn nog gaande. VOF Ter Borch heeft de grond gekocht van de gemeente, onder voorbehoud dat de supermarkt er mag komen.

Veel te groot

Bewoners verenigd in Supermarkt Ter Borch Onzinnig Plan, kortweg STOP Tynaarlo, denken daar heel anders over. Die vinden een supermarkt van 2000 vierkante meter veel te groot voor de wijk. Het liefst zien ze helemaal geen supermarkt en hebben ze liever bomen en struiken voor de deur. Ze zeggen voldoende te hebben aan de Jumbo aan het Overwinningsplein, de Albert Heijn bij Hoornse Meer in Groningen en de Albert Heijn in Paterswolde. Als er dan toch een supermarkt moet komen dan moet die kleiner dan 2000 vierkante meter.

Bovendien vrezen bewoners verkeersproblemen bij de nieuwe supermarkt in Ter Borch. Uit verkeersonderzoek blijft dat het aantal auto’s dat gebruik maakt van de weg naar de supermarkt bijna verdubbelt, van 3210 per dag naar 5700 per dag in 2030. Er is een parkeerplaats gepland waar tussen de 160 en 200 auto’s gestald kunnen worden. Die moeten via een aparte inrit aan de Borchlaan naar de supermarkt rijden. Behalve tegenstanders zijn er ook voorstanders van de grote supermarkt. Zij zien graag een moderne supermarkt dicht bij huis.

Bestemmingsplan

De gemeenteraad van Tynaarlo bespreekt dinsdagavond het bestemmingsplan voor Ter Borch. Daarbij komt ook het supermarktplan en de verkeersafwikkeling in de wijk aan de orde. Volgens wethouder Nina Hofstra loopt de gemeente Tynaarlo een miljoenenverlies als het plan voor de supermarkt niet door gaat. ,,Daar zal de rest van de gemeente dan voor moeten bloeden.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.