Van festivals mag dan vanwege corona dit seizoen geen sprake zijn, Sweelpop en Boerenrock laten 2020 niet geruisloos aan zich voorbijgaan. Sweelpop trekt zaterdag de dorpen door, terwijl Boerenrock al de hele zomer livemuziek brengt.

Het zal even slikken zijn voor mensen die vanavond (vrijdag) een kaartje hadden voor Snelle, Hannah Mae, Diggy Dex en de Daredevils. Ze zouden hun opwachting maken in Zweeloo, voor de 39ste editie van Sweelpop. Maar ook dit festival is vanwege de coronacrisis geannuleerd. Het goede nieuws is dat Sweelpop in 2021 dezelfde line-up kent. En als pleister op de wonde trekt zaterdag een Sweelpop-kar vol muziek door de dorpen Aalden, Zweeloo, Meppen, Wezup en Benneveld.

Buurtbarbecue

Onder de noemer Sweelpop on Tour stopt de kar bij mensen die de afgelopen dagen een verzoekje hebben ingediend. ,,Denk daarbij aan een buurtbarbecue, een verjaardagsfeestje of bij Sweelpopgangers van het eerste uur’’, zegt voorzitter Mark Nijenbanning van Sweelpop.

,,Op de aanhangwagen staat een dj die zal inspelen op de smaak van zijn publiek op dat moment. Van onze organisatie gaan tien mensen mee om te controleren of iedereen zich houdt aan de afstand van anderhalve meter. Het wordt allemaal heel kleinschalig. Om vier uur ‘s middags is het vertrek, om acht uur houden we ermee op. In die paar uur kunnen we maar een paar dorpen aandoen, vandaar dat we in de buurt blijven.’’

De rondgang is opgezet om dit jaar toch nog iets als Sweelpop-organisatie te laten horen. ,,We wilden 2020 niet geruisloos aan ons voorbij laten gaan. We zaten wat te filosoferen over een groot Sweelpop-terras, maar daaraan zaten allerlei haken en ogen. We vonden onze tour een mooie, creatieve manier om toch naar buiten te treden.’’

Bezoekersrecord Boerenrock binnen handbereik

Bij de organisatie van het Boerenrockfestival in Drouwenermond begon het in april al te kriebelen. Met in het voorjaar al 30.000 tickets verkocht in de voorverkoop, was het bezoekersrecord van 43.000 in 2019 binnen handbereik. Volgend weekend (20-22 augustus) zou het feest vol motorgeronk, muziek, lol en hier en daar een biertje hebben plaatsgevonden. Maar ook hier hetzelfde liedje.

loading

Als goedmakertje zijn in plaats daarvan ieder weekend optredens op het Gruwelijk Boergondisch Terras, in samenwerking met café-restaurant De Gulle Boergondiër. ,,Met zicht op het festivalterrein’’, zegt René Boiten van het Boerenrockfestival.

Zeg maar gerust Goedmaker, want grote namen hebben inmiddels opgetreden op het terras met ruimte voor maximaal 250 bezoekers. Ook het vervolg is veelbelovend, met optredens van bijvoorbeeld Erwin Java, Pé Daalemmer en Rooie Rinus, Jannes en uiteraard ‘huisband’ Mooi Wark. Die sluit het alternatieve festivalseizoen van Boerenrock op 30 augustus af.

Af en toe een pauze om enthousiasme te beteugelen

,,Het loopt heel erg goed’’, zegt Boiten. ,,Met Pinksteren zijn we begonnen met ieder weekend optredens. We hebben volop medewerking gekregen van de gemeente om dit hier neer te zetten. Als organisatie letten we er goed op dat niemand gaat meezingen, of voor het podium gaat dansen. Maar het blijft muziek, dus ook emotie. Soms staan mensen in al hun enthousiasme toch op. We vragen de band in zulke gevallen even te stoppen, voor een cooling down . Even een pauze, om daarna weer met z’n allen rustig vanuit de stoel te luisteren naar de muziek.’’

Vol gas naar 2021

Het initiatief is niet alleen opgezet om dit jaar toch nog wat feestgedruis te hebben. ,,We wilden eveneens op deze manier onze leveranciers helpen. Zoals de tentenbouwers, die met pagodatenten op het terras toch nog iets voor ons konden betekenen. En de uitbater van De Gulle Boergondiër, die flink wat omzet mist vanwege het schrappen van het festival. We hebben deze zomer heel wat artiesten en bands spelen die eerder op het festival hebben opgetreden. Zij reduceren hun tarief, wij stellen hen in de gelegenheid toch op te kunnen treden. Zo helpen we elkaar. En volgend jaar staat een deel gewoon weer op Boerenrock, want we gaan vol gas verder. Op naar 2021!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe