TT Circuit Assen geschikt gemaakt voor hoogste niveau autoraces, maar nog geen Formule 1

Bandenstapels en curbestones op het TT Circuit worden aangepast om de baan de hoogste graad voor autoraces te geven. Op de foto de DTM-races.

Het TT Circuit in Assen wordt de komende weken geschikt gemaakt voor het hoogste niveau voor autoraces. ,,Maar de Formule 1 komt vooralsnog niet naar Assen”, voegt circuitvoorzitter Arjan Bos er gelijk aan toe.

Aan de motorracebaan komen vooral aanpassingen voor de veiligheid. ,,Denk aan vangrails, curbstones en bandenstapels”, legt Bos uit.

Aanvankelijk wilde het circuitbestuur nog meer aanpassingen doen om aan de wensen van organisatie van de Formule 1 tegemoet te komen. Zo zou het lange rechte stuk, de Veenslang, worden verlengd, zodat Max Verstappen en co met het drs-systeem van de F1-bolides gemakkelijker kunnen inhalen. Om die reden zou ook De Strubben verbreed worden.

Dorna

,,Maar daar zien we nu vanaf. Dorna, die rechten van de Moto GP heeft, had bezwaar tegen de verbreding van De Strubben. Motoren zouden dan in twee racelijnen kunnen rijden en dat zou onveilig zijn. We zijn in de eerste plaats een motorracecircuit”, zegt Bos.

Dat betekent niet dat er geen Formule 1 race op Assen gehouden kan worden. ,,Het TT Circuit is al eerder goedgekeurd door de FIA, de internationale autosportfederatie. Met de extra veiligheidsmaatregelen die we de komende weken doorvoeren, denken we ook de hoogste graad voor autoraces te krijgen, de zogeheten Grade 1. We zijn nu Grade 2. De hoogste graad is goed voor de DTM-klasse die volgend jaar voor de tweede keer op Assen rijdt, maar we zijn ook geschikt voor Formule 1.’’

Is Assen nog alternatief voor Zandvoort?

Verlenging en verbreding van de TT baan is niet beslist nodig voor een Formule 1 race. Het zijn wensen van de FIA, benadrukt Bos. Dat roept de vraag op of Assen nog altijd een alternatief is voor Zandvoort, als dat de organisatie van Formule 1 race in mei volgend jaar niet rond krijgt?

Arjan Bos: ,,Daar is nog geen sprake van. Als het de mannen van Zandvoort niet lukt de race volgend jaar te organiseren, dan kunnen ze in theorie een jaartje uitwijken naar Assen. Dan moeten ze ons circuit huren. Het is erg kort dag en een noodscenario. De ticketverkoop voor Zandvoort is al geweest. Die kaarten zouden dan ook voor Assen geldig moeten zijn. Ik verwacht niet dat het zover komt.”

menu