TT Circuit heeft motorstalling met zonnedak

Het zonnepark op het dak van de motorstalling is geopend. Maar nog niet af. Na de TT gaan de 21.000 zonnepanelen daadwerkelijk stroom leveren.

In een bloedhete partytent op de parkeerplaats sluiten aannemer Sytse Brouwer, TT-directeur Peter Oosterbaan en Peter Etman, directeur van Tamoil, symbolisch een groene stekker aan.

Blij en trots

,,Ik ben echt heel blij’’, reageert Brouwer. ,,Haast emotioneel zelfs.’’ De voorbereiding kostte twee jaar tijd. Het bouwen zelf 2,5 maand. Bouwer: ,,We moesten voor de TT klaar zijn.’’

TT-directeur Peter Oosterbaan is trots. ,,Hier staat wel wat hoor.’’ Als je de stalling achterelkaar aan zou leggen, heb je 5,5 kilometer aan carport. Oosterbaan: ,,Een behoorlijke investering. En het is altijd spannend om de financiering rond te krijgen. Fantastisch dat het dan toch lukt.’’ In totaal is er 7 miljoen euro geïnvesteerd.

Haasten

Maar het moet ook wat opleveren. Namelijk 5,5 megawatt groene energie. Een deel daarvan is bedoeld voor de omwonenden. Bouwer: ,,We weten nog niet in wat voor vorm, maar het is de bedoeling dat ongeveer 10.000 huishoudens stroom kunnen afnemen.’’ Assen telt in totaal 30.000 huishoudens. Het circuit neemt 10 procent van de stroom af. De rest is voor Tamoil dat hun tankstations ermee voorziet van groene energie.

Het was nog wel haasten om voor de TT klaar te zijn. De bouwers werkten zelfs op de zaterdagen door. Het zonnepark is dan wel af, maar nog niet klaar voor gebruik. Bouwer: ,,Na de TT sluit Enexis de panelen aan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.