TT Drenthe 500: ‘Ik ga niet naast mijn klompen lopen’

Amateurwielrenners stapten zaterdag in Borger op om 500 kilometer te fietsen, zoveel mogelijk aan één stuk door. Zondag werden ze gehuldigd.

Motregen

Bas Schoenmakers (45) uit Rotterdam begint zaterdag rond het middaguur in de motregen. Om hem heen glijden wielerschoentjes over de klinkers. ‘Ai, dat maakt het wel lastiger’, klinkt het.

Schoenmakers laat zich er niet door van de wijs brengen. ,,Waarom ik me opgaf? Ik ben een fietsliefhebber en altijd in voor gekkigheid”, zegt hij. ,,Ik ben wel nerveus, een beetje bibberig. Ik heb dit jaar bij elkaar al 7500 kilometer gefietst, maar nog nooit 500 kilometer achter elkaar door.”

Klompen

Hetzelfde geldt voor Kees de Jong, die een thuiswedstrijd rijdt. De 53-jarige uit Ubbena verschijnt bij de start op klompen. Zou hij écht...? ,,Ben je gek, die klompen gaan uit. Maar ze lopen veel lekkerder dan die wielerschoentjes, die trek ik pas op ‘t laatst aan.”

Wielrenner anno 2017 of hunebedbouwer uit de oertijd, de organisatie van de TT Drenthe 500 vindt het even grote prestaties. Zondag krijgen een kleine 100 fietsers in de Borger het predikaat ‘oerheld’.

Tijdrit

Het merendeel van die oerhelden verscheen zaterdag aan de start van de eerste editie van de TT Drenthe 500: een tijdrit over het historische TT Circuit. Langs Borger, Schoonloo, Assen, Rolde, Gasselte en Drouwen. Een aantal deelnemers begon zondagochtend aan de ingekorte versie van 250 kilometer.

De Jongs echtgenote was ‘niet gelukkig’ met zijn deelname. En toen hij vrijdag zijn moeder bezocht moest hij beloven goed op zichzelf te passen. ,,Het oude mensje was bang dat ik ‘s nachts in de bossen zou neerstorten. Ach dat doe ik ook wel, maar je moet af en toe ook iezer bieten.”

24 uur

Beide mannen willen de tocht binnen 24 uur uitrijden. Dus moeten ze zoveel mogelijk aan een stuk door. De Jong: ,,Als het lukt ben ik trots. Maar ik ga er niet van naast mijn klompen lopen.”

Zondag rond het middaguur klinkt op het dorpsplein de sirene. Een vermoeide Schoenmakers komt binnenrijden. Meteen volgt een dikke knuffel van vrouw en dochter. ,,Het was loodzwaar, alles in je eentje fietsen”, vertelt hij terwijl hij geniet van zijn heldenmaal. ,,Het is hier veel donkerder dan in Rotterdam. En om 03.00 uur was ik total loss, toen ben ik toch even gaan liggen. De laatste drie rondes waren het zwaarst. Hele harde muziek van dj Paul Elstak heeft me erdoorheen gesleept.”

Dik tevreden

De organisatie is dik tevreden over de eerste editie van het evenement. ,,We krijgen heel veel complimenten, ook over de verzorging en het voedsel”, zegt John Franke. Schoenmakers beaamt dat. ,,Na iedere ronde werd er in Borger heel goed voor je gezorgd.”

,,Dit is echt een ontlading”, verzucht de Rotterdammer nog eens. Ook de Jong is het gelukt. Hij kwam een uur voor Schoenmakers binnen, maar is alweer gevlogen. De sirene klinkt vaker. Bij een Belgische deelnemer stromen de tranen van ontlading over de wangen.

Prachtige verhalen

,,Als je al die verhalen van deelnemers hoort, dat is prachtig. Een Amsterdammer bleek bij de start zijn tas de zijn vergeten. Hij is teruggereden en stapte om 18.00 uur alsnog op. We hadden een hele familie en een vrouw die al drie keer heeft meegedaan aan de iron man triathlon. Daar kun je alleen maar heel veel respect voor hebben”, zegt Franke.

Hij hoopt dat de volgende editie meer deelnemers trekt. ,,Er zijn toezeggingen van complete wielerverenigingen, dus dat komt goed!”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.