TT Festival bereidt zich voor op invasie

Het TT Festival in Assen kan dit jaar 100.000 bezoekers aan op zowel vrijdag- als zaterdagavond. In totaal treden verspreid over vier dagen meer dan 100 acts op.

Vier dagen

Het festival duurt dit jaar voor het eerst vier dagen (22 tot en met 25 juni), omdat de TT races verplaatst zijn naar de zondag. Op woensdag is de aftrap met VanVelzen en veel motorspektakel op het drijvende podium in De Vaart. Het zwaartepunt van het festival ligt op de vrijdag- en de zaterdagavond.

Vorig jaar was de binnenstad op de vrijdagavond zo goed als vol met 70.000 bezoekers. ,,Eigenlijk kon er toen niemand meer bij’’, zegt wethouder Ruud Wiersema. De verwachting is dat het festival dit jaar meer bezoekers trekt. Niet alleen omdat de vorige editie succesvol was en de verwachtingen daardoor hooggespannen zijn, maar ook door de verplaatsing van de races. Hierdoor kunnen veel meer mensen een weekend naar Assen. De binnenstad wordt beter benut. ,,Zodat we 100.000 mensen kwijt kunnen’’, zegt Wiersema. Bestaande podia zijn meer strategisch geplaatst, zodat op de pleinen meer publiek kan staan. Ook zijn er nieuwe podia, waaronder eentje op het water, een talentstage en een podium met alleen maar Duitse muziek.

Meer bezoekers

In de programmering is rekening gehouden met meer bezoekers. Tussen de meer dan 100 muzikale acts zitten grote namen als De Staat, John Coffey, VanVelzen, Lil’Kleine, Mr. Polska, Mooi Wark en Mick Wilson van de band 10CC. RadioNL moet de line-up nog bekendmaken. ,,Vooral met De Staat hebben we mazzel gehad’’, zegt projectleider Sander ten Bosch. ,,We hadden al een optie voordat ze in het voorprogramma van Muse stonden. Nu zijn ze opeens heel erg in het nieuws.’’

Niet alleen het aantal muzikale acts is uitgebreid, ook het motorvermaak neemt een belangrijke plek in dit jaar. Elke avond zijn er demonstraties, shows en races in de binnenstad. ,,We kiezen voor muziek en brandend rubber’’, aldus Wiersema. Zo komt de Nederlands kampioen Trekkertrek Bandit naar Assen, net als de Monster Energy Stuntshow en het stuntteam Daring Dantes.

Campings

Op de TT-campings in Witten wordt dit jaar druk geflyerd met het programma. Ook aan hen is gedacht met een Tribute Stage. ,,Hier staan de beste tributebands van Europa’’, zegt Marcel Udinga van AP Producties. ,,De bezoekers uit Engeland, Duitsland, Italie en Nederland hebben niets met de bandjes uit Nederland, maar wel met Bruce Springsteen of ZZ Top.’’

Het TT Festival wordt sinds vorig jaar georganiseerd door Asser ondernemers en de gemeente. De komende jaren moet het motorfestijn stapsgewijs groeien naar een festival dat een week duurt.

Lees meer op onze TT-pagina
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.