TT-mars in hele land gespeeld, maar niet in Assen

De TT-mars, het muziekstuk dat speciaal is gecomponeerd ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de TT in Assen, klinkt eind juni mogelijk in heel Nederland. Uitgezonderd in motorstad Assen zelf.

In de stad Groningen is de TT-mars niet onbekend. Regelmatig speelt stadsbeiaardier Auke de Boer de mars op de Martinitoren. ,,Omdat het een leuk vrolijk stuk is om even tussendoor te spelen’’, zegt hij.

Daarom en toch ook een klein beetje als protest tegen het wegbezuinigen in Assen van de beiaardier roept hij via de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging zijn collega’s in Nederland op tijdens de TT-week de mars ten gehore te brengen. ,,Dat lijkt me wel aardig.’’

De Boer heeft de TT- mars juni 2013 voor het eerst gespeeld in Assen. Dat was ook gelijk de laatste keer. Het carillon in de Drentse hoofdstad produceert nu alleen muziek uit een machine. De Boer betreurt dat nog steeds. ,,Assen heeft een prachtig klinkend carillon. Ik heb er tien jaar met heel veel plezier op gespeeld. Iedereen mist het nu ook.’’

Wat is nu typisch TT aan de TT-mars? ,,Eigenlijk niets. Het is een klassieke mars, zoals Koning voetbal dat is voor het voetbal of de Eurovisietune voor het Songfestival.’’ De TT-mars heeft als motortune de status van Koning voetbal overigens nooit bereikt.

De TT-mars is in 1955 gecomponeerd door Albert Kappert. Kappert (geboren in 1892 in Doetinchem) ging in 1912 in dienst en werd solo-bugelist. In 1922 werd hij benoemd tot onderkapelmeester van het muziekkorps van het 1e Regt. Infanterie te Assen. 's Middags gaf hij pianoles en 's avonds was hij dirigent van een aantal muziekkorpsen. In 1948 werd hij benoemd tot kapelmeester van de Stafmuziek van het 1e Regt. Infanterie, sinds 1954 Johan Willem Friso Kapel geheten.

Bekijk de video van beiaardier Auke de Boer, die de TT-mars speelt.

Lees meer op onze TT-pagina
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.