TT op zondag een schot in de roos

Alle 53.400 zitplaatsen voor de TT zijn uitverkocht. De organisatie ziet dat als bewijs dat de switch naar zondag als TT-dag een schot in de roos is.

Sinds mensenheugenis is de run op kaartjes voor het jaarlijkse motorsportspektakel niet zo groot geweest als nu. Ja, in 2009 waren alle zitplaatsen bezet, maar dat had een reden: het fenomeen Valentino Rossi. The Doctor boekte aan de vooravond van de TT zijn 99ste overwinning op het circuit van Catalunya. Het leidde tot een enorme hype. Iedereen wilde erbij zijn om de populairste motorcoureur aller tijden in Assen zijn 100ste Grand Prix te zien winnen. Het laatste ticket voor een zitplaats werd enkele weken voor de TT verkocht.

Het gedroomde Rossi-feest kwam er. 85.400 TT-fans zaten (of stonden) erbij en keken ernaar. In de jaren daarop werd de dalende trend in toeschouwersaantallen weer ingezet: van 76.800 in 2010 naar 71.500 in 2011.

Bevestiging

Veel eerder dan destijds in 2009, toen MotoGP-superster Rossi als vliegwiel werkte, zijn nu alle zitplaatsen uitverkocht. De organisatie ziet het als bevestiging dat het besluit de traditie van de laatste zaterdag van juni te laten varen en te kiezen voor de zondag, juist is. ,,Het is een spiegel van de tijd. De zondag sluit beter aan bij het moderne leefpatroon. Zaterdag is bij uitstek de dag voor sportende kinderen, winkelende ouders en klussende vaders. Zondag is de dag van grote evenementen’’, legt directeur Peter Oosterbaan uit.

Hij ziet het als een voorbode dat het bezoekersaantal van de TT gaat stijgen. ,,Al moet je natuurlijk altijd een slag om de arm houden wat het weer betreft. Dat moet wel meewerken.’’ Alleen verspreid over de Motoport-vestigingen liggen nog enkele honderden kaarten. Vooral de passe-partouts, kaarten die recht geven op toegang tijdens de trainingen op vrijdag, de kwalificatie van zaterdag en de races op zondag, zijn als broodjes over de toonbank gevlogen. De TT-organisatie hoopt vooral op meer publiek op de kwalificatiedag, nu dat geen werkdag meer is.

Met de keus voor de zondag als vaste racedag neemt Assen ten opzichte van andere Grand Prix-organisaties niet langer een uitzonderingspositie in. Voor grote sportevenementen en finales van grote toernooien is de zondag de vaste dag geworden.

Lees meer op onze TT-pagina
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.