Taakstraf voor gesjoemel met hypotheken

De inmiddels 43-jarige Benny K. moet 240 uur werkstraf opknappen omdat hij gefraudeerd heeft met hypotheken. Ook krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. Ook moet de man de SNS-bank ruim 270.000 euro terugbetalen.

De fraudekamer van de rechtbank in Assen vonniste hiermee donderdag in lijn met de eis die de officier van justitie twee weken geleden stelde. K. heeft twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

De man heeft grote materiële en immateriële schade aangebracht met zijn handelswijze. Hij wilde in 2009 in Bovensmilde een huis bouwen met een manege. Hij kon geen hypotheek krijgen, maar wist zijn ouders voor dit karretje te spannen.

De ouders dachten eerst dat ze garant zouden staan, maar bleken later eigenaar te zijn van het perceel met alle daaruit voortvloeiende verplichtingen. Het is echter niet bewezen dat ze hierbij zijn misleid.

Wel acht de rechtbank bewezen dat de veroordeelde inkomensverklaringen van zijn ouders heeft vervalst en hierbij veel te hoge bedragen heeft ingevuld. Ook heeft hij geld uit het bouwdepot ‘witgewassen'. Hij liet geld uit dit depot overmaken aan aannemers wegens verrichte werkzaamheden, maar vorderde dit terug omdat hij op het laatste moment van die werkzaamheden had afgezien. Hij liet het geld niet terugstorten in het depot bij de bank, maar op een eigen bankrekening.

Uiteindelijk hebben de ouders hun eigen huis moeten verkopen om alle schulden te voldoen. De bank heeft met hen een regeling getroffen, maar kampt nog met een forse restschuld. De rechtbank oordeelt dat de zoon die moet terugbetalen.

De fraude was ernstig genoeg voor een onvoorwaardelijke celstraf, stelde de rechtbank, maar vanwege het lange tijdsverloop in de zaak legt zij die niet op. Bovendien zou er van terugbetaling aan de bank niets terechtkomen als de man de cel in moet en zijn baan verliest, overwoog de rechtbank.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.