Taxi de Reest in Meppel is failliet verklaard (op verzoek groep chauffeurs)

Passagiersbusje van Taxi de Reest. Foto: eigen foto

Taxi de Reest in Meppel is dinsdag failliet verklaard door de rechtbank. Dat is gebeurd op verzoek van een groep chauffeurs die zeggen al maanden geen salaris te hebben ontvangen.

Het vervoersbedrijf in Meppel bestaat achttien jaar. Het bedrijf verzorgde onder meer taxiritten van en naar de horeca en groepsvervoer in touringcars, schoolvervoer en transfers naar Schiphol.

Ook een van de twee vennoten is failliet verklaard. Volgens curator Ynze Talstra gaat het om de man die het bedrijf vorig jaar augustus heeft gekocht van de oprichter van de onderneming. ,,Ik heb hem kort gesproken. Hij heeft mij verteld dat de belangrijkste oorzaak voor de financiële problemen van De Reest de coronacrisis is. Van de een op de andere dag was er helemaal geen omzet meer.”

De curator gaat woensdag met de beide vennoten in gesprek om een beter beeld te krijgen van de situatie. Ingewijden melden dat het na de overname bergafwaarts is gegaan met het ooit roemruchte Meppeler taxibedrijf. April van dit jaar kregen acht chauffeurs te horen dat ze ontslagen zouden worden. ,,Er ontstond een conflict tussen de directie en deze medewerkers”, zegt de curator.

Niet akkoord met ontslagovereenkomst

De chauffeurs hebben een jurist van vakbond FNV ingeschakeld. Het advies was niet akkoord te gaan met de ontslagovereenkomst omdat deze geen garantie gaf op een werkeloosheidsuitkering. De medewerkers bleven dus in dienst, maar kregen hun loon niet uitbetaald. Of de achtergebleven collega’s wel hun volledige salaris hebben ontvangen, is niet duidelijk.

Er zouden ongeveer twintig chauffeurs werken bij het bedrijf, een flink aantal al vele jaren. Onder hen zijn ook medewerkers die de rechtbank hebben gevraagd om het faillissement. Dat was, zo wordt gemeld, een laatste redmiddel. Alle andere pogingen om hun achterstallige salaris te krijgen, zijn naar verluidt op niets uitgelopen.

Terrein leeggehaald

Het terrein aan de Setheweg in Meppel, waar het vervoersbedrijf gevestigd was, is helemaal leeg. Niet lang geleden had Taxi de Reest zo’n 10 auto’s en kleine taxibusjes en vijf touringcars rijden. De curator zegt te gaan onderzoeken of een doorstart mogelijk is. Ook wil hij zo snel mogelijk een overzicht van de chauffeurs die op de loonlijst staan. Voor de medewerkers wordt waarschijnlijk op korte termijn een bijeenkomst van het UWV gehouden. Zij kunnen dan een uitkering wegens betalingsonmacht aanvragen.Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe