Taxichauffeur die vermoedelijk Ellen Drost aanreed: ‘Ik hoorde een klap, maar vond niets'

Taxichauffeur H. hoorde zaterdagnacht op de weg tussen Pesse en Spier een klap. Hij ging zoeken, maar vond niets. Uren later werd Ellen Drost dood gevonden.

Taxichauffeur H. (24) uit Ruinerwold, die vermoedelijk Ellen Drost heeft aangereden, heeft zich niet laten afleiden door een gsm-telefoon. Ook heeft hij niet te hard gereden en hij was zeker niet onder invloed.

Dit stelt advocaat Joris Kroeze, die spreekt namens de bestuurder en taxibedrijf Huisman Taxi. Volgens de advocaat „is er geen sprake van verwijtbaar, roekeloos rijgedrag”.

Vreselijk verdrietig

Ellen Drost (18) uit Pesse stierf in de nacht van zaterdag op zondag, op de weg De Steegde tussen Pesse en Spier.

Kroeze: ,,Vreselijk verdrietig wat er is gebeurd. Natuurlijk wachten we de uitkomsten van het politieonderzoek af, maar mijn cliënt is natuurlijk niet voor niets na het afleggen van zijn verklaring op vrije voeten gesteld. Het is een kwestie van totaal niet hebben gezien, met dramatische gevolgen.”

Formeel verdacht van verlaten plaats aanrijding

De politie bevestigt dat de chauffeur na het afleggen van zijn verklaring naar huis is gestuurd. Hij wordt formeel wel verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk en van het verlaten van de plaats van de aanrijding, maar het Openbaar Ministerie zag geen reden hem langer vast te houden.

De man verklaarde alleen in de discobus te hebben gezeten, zonder passagiers. Hij meldde zich zondag bij de politie met de mededeling dat hij ‘s nachts op de weg waarlangs het lichaam van Drost werd gevonden, ‘iets had geraakt met zijn auto’. De weg is ter plaatse onverlicht. Aan een zijde bevindt zich een droogstaande greppel.

Advocaat Kroeze: ,,Nadat hij een klap had gehoord, is hij uitgestapt. Hij heeft uitgebreid gezocht. Maar hij zag niets. Later heeft hij collega’s gevraagd op die weg óók uit te kijken naar wat hij mogelijk had geraakt. Want het zat hem totaal niet lekker. Ook zij hebben gezocht, maar ook zij vonden niets.”

Toch iets vreselijks gebeurd

Toen de volgende ochtend via sociale media werd opgeroepen uit te kijken naar de verdwenen Ellen, besefte taxirijder H. dat er vermoedelijk tóch iets vreselijks was gebeurd, aldus de advocaat. Hij meldde zich daarop direct bij de politie.

Op het lichaam is een schouw uitgevoerd: een uitwendige observatie van de verwondingen door een arts. Het lichaam is inmiddels voor de uitvaart vrijgegeven aan de nabestaanden. De discobus is in beslag genomen voor sporenonderzoek door de recherche. Ook op de weg is uitvoerig onderzoek verricht.

Maandagmiddag legden meerdere kennissen en vrienden van Ellen bloemen op de plek waar ze stierf. Voetbalclub SV Pesse heeft een condoleanceregister geopend.

De gedenkhoek in de centrale hal van het Alfa-college in Hoogeveen, waar Ellen Drost een opleiding verpleegkunde volgde. Foto DvhN

Onduidelijk waarom ze in de berm liep

Vermoed wordt dat de jonge vrouw na het bezoeken van een groot feest alleen over de donkere weg tussen Spier en haar woonplaats Pesse liep. Haar fiets zou nog bij de feestschuur hebben gestaan.

Onduidelijk is waarom Ellen in de berm liep, terwijl langs de weg een vrijliggend fietspad ligt, door een rij bomen afgeschermd van het autoverkeer.

Discobussen

Het taxibedrijf heeft meerdere taxibussen en touringcars voor vervoer van discogangers. Aan boord van deze voertuigen zitten disco-installaties.

SV Pesse zet vanwege de tragische dood van Ellen Drost, speelster van het tweede damesteam, alle activiteiten voorlopig stop. ,,We willen er als club nu voor haar familie zijn’’, zegt voorzitter Arend Steenbergen.

,,Ellen was een enorm sociale meid. Ze stond midden in de groep. Het damesteam was toch al een hechte groep die bijna altijd met elkaar op stap ging.’’

De familie Drost is nauw verbonden met de SV Pesse, ook de broer en zus van Ellen spelen er. Steenbergen: ,,We hebben de kantine opengesteld om met elkaar over de gebeurtenissen te praten. Er waren mensen uit de club, familieleden en dorpelingen. Het zat goed vol, ik denk dat er tegen de tweehonderd mensen waren.’’

Aangeslagen

Personeel van supermarkt Coop in Pesse heeft aangeslagen gereageerd op het nieuws van de tragische dood van Ellen Drost, die er een jaar of drie werkte als kassière.

,,We zijn erg ontdaan door de gebeurtenissen’’, schetst eigenaar Harjan Koolhof van de Coop. ,,Verdriet overheerst. Onze gedachten zijn vooral bij het gezin.’’ Hij typeert haar als vriendelijk, sociaal en meelevend. ,,En ze was op velerlei manieren actief in het dorp. Voor de lokale gemeenschap is het een groot verlies.’’

Ellen Drost volgde de opleiding mbo-verpleegkunde op het Alfa-college in Hoogeveen. Haar klas is opgevangen door een speciaal zorgteam.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.