Te koop: monumentale woonboerderij én exclusieve motorverzameling

De monumentale boerderij van de familie Ausma uit Roden gaat in de verkoop. Ook de bijzondere motorencollectie van de heer des huizes gaat onder de hamer.

Louwe Ausma (71) staat in een hoek van de werkschuur. Zijn lange blauwe overall vol vetvlekken. Zijn ogen glijden over het paneel met gereedschap. Steeksleutels, tangen en zagen. Ausma pakt een grote bahco en baant zich langs de rij motoren, antieke fietsen en trapauto’s naar de andere kant van de werkplaats. De bahco belandt naast het voorwiel van een antieke motorfiets. Het gevaarte ligt in onderdelen op de werkbank. Het chroom van de spaken glinstert in het TL-licht. De grijsgroene metallic lak blinkt. 

Over een half jaar is het voorbij

Hier is Ausma op zijn plek. Dagenlang staat hij te sleutelen. Af en toe gunt hij zichzelf een pauze en loopt hij naar de showroom met klassieke motoren, aangrenzend aan de schuur. Even op de barkruk zitten. Soms een sigaartje erbij. Gewoon stilzwijgend genieten van de BSA’s, Nortons en wedstrijdmotoren die er staan. In sommige rijwielen is maanden werk gestoken. Ernaar kijken kan nu nog. Over een half jaar is het voorbij.

Alles gaat in de verkoop. Niet alleen het monumentale woonhuis uit 1925 met een woonoppervlakte van 377 vierkante meter. Óók de complete inboedel van de grote rietgedekte schuur erachter gaat weg. De werkplaats en showroom worden langzaam ontmanteld. Deze week komt een veilinghuis de minstens vijfhonderd bijzondere stukken die erin staan fotograferen. Alle motorfietsen, trapauto’s, antieke fietsen en stationaire motoren gaan straks naar de hoogste bieders.

Lauwe verkoopt villa én motorencollectie

Bang voor zwart gat

Vijftien jaar geleden kochten Ausma en zijn vrouw Hillie (73) de boerderij. Het lag op steenworp afstand van hun vorige huis dat uitkeek op de bedrijven Ausma Motorenrevisie en Ausma Vorkheftrucks. ,,Die bedrijven had ik verkocht en we wilden er niet langer naast wonen”, vertelt de oud-ondernemer. Loslaten is extra lastig als je vanaf je woonkamer zo de werkplaats inkijkt. ,,Ik was wel bang voor een zwart gat.”

Dat zwarte gat werd opgevuld met de koop van Oosteinde 1. Een ‘uitgeleefde ruïne’ waar Ausma zich in vastbeet. ,,Het werk heb ik grotendeels zelf gedaan, samen met een aannemer en de schilder.” Het pand werd stukje bij beetje in ere hersteld. Authentieke elementen als de plafondbalken en glas-in-loodramen werden behouden en gerestaureerd. Een megaproject.

‘In zo’n oude schuur kun je mooi etaleren’

Na de verbouwing dreigde opnieuw een zwart gat. Maar, Ausma is een vakfanaat. Motoren uit elkaar halen, elk onderdeel controleren, wat versleten is vervangen, het liefst door zelf vervaardigde onderdelen: ook in zijn vrije tijd bleef hij ermee bezig. De grote schuur achter het huis werd een werkplaats, het deel ernaast een showroom. ,,In zo’n oude schuur kun je mooi etaleren en ik had inmiddels aardig wat motoren gespaard.” Hij deed zijn echtgenote de belofte dat hij ook af en toe iets zou verkopen als de collectie te groot dreigde te worden. Ausma, lachend: ,,Maar laats zei mijn vrouw: Je hebt nog niks verkocht hè?” 

En nu houdt het dus op. December vorig jaar werd de oud-ondernemer om onverklaarbare redenen steeds moeër. ,,Als ik ‘s ochtends opstond had ik het gevoel dat ik de Elfstedentocht al had geschaatst.” Doktersbezoeken volgden. Ausma werd door de hele medische molen gehaald. Hij kreeg nieuwe medicijnen. En juist die nieuwe medicijnen brachten de situatie in een stroomversnelling: een verkeerde medicijnmix resulteerde in een ernstig vergiftigde lever. ,,Met kerst hebben we met de hele familie gegourmet. Ik zat erbij, maar meer was het ook niet. En met oud en nieuw hebben we de gordijnen dichtgehouden uit angst dat mensen om middernacht met gelukswensen zouden komen.” Echtgenote Hillie vreesde haar man te verliezen.

De knoop doorgehakt

Maar Ausma herstelde langzaam. De hele situatie zette hem wel aan het denken: wat als het wél mis was gegaan? Dan zou zijn vrouw niet weten wat ze met die collectie aanmoest. Bovendien wilde hij haar daar niet mee belasten. Ook zag hij op tegen het vele werk dat de monumentale villa inclusief enorme tuin met zich meebrengt. ,,Toen heb ik de knoop doorgehakt. Het kan gewoon niet meer. De beslissing lag echt bij mij, want mijn vrouw wilde er geen vinger in hebben.”

Makelaar Martin Brink van Dijken heeft inmiddels de eerste geïnteresseerden door het pand met een vraagprijs van €1.285.000 k.k rondgeleid. Een woordvoerder van veilinghuis Troostwijk is optimistisch over de verkoop van de exclusieve collectie. Op 18 februari start de verkoop. De woordvoerder verwacht dat liefhebbers uit heel Europa zich zullen melden. 

En Ausma, de man die zo bang is voor de zwarte gaten? Die heeft alweer een nieuw project om zich op te storten. Het echtpaar heeft een kavel in het centrum van Roden gekocht. Het huis dat er nu op staat wordt gesloopt en er komt een nieuwe woning voor terug. Met ‘atelier’, zoals Ausma het noemt. Want één ding gaat absoluut niet in de verkoop: zijn gereedschappen. Zo kan er over een paar jaar in het nieuwe atelier gewoon weer gesleuteld worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.