DZOH, met ruim 800 leden, een van de grootste voetbalclubs uit de provincie.

Te weinig trainingsruimte voor voetbalclub DZOH: Emmer raadsleden pleiten voor 'pasklare oplossing'

DZOH, met ruim 800 leden, een van de grootste voetbalclubs uit de provincie. Foto: DvhN

De Emmer wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) moet met voetbalclub DZOH in gesprek gaan over het gebrek aan trainingsruimte bij deze vereniging in de wijk Rietlanden. Samen dienen zij op zoek te gaan naar een pasklare oplossing.

Dit vindt de Emmer gemeenteraad. Een motie van Wakker Emmen hiertoe kreeg maandag steun van alle partijen in de politiek.

De ruim 800 leden en 47 teams tellende voetbalclub kampt al langere tijd met grote capaciteitsproblemen. De vereniging heeft de beschikking over 4,5 voetbalveld en er is geen plek om een extra veld aan te leggen. Vanwege een groeiend aantal leden wordt het probleem volgens de club steeds nijpender.

Onlangs kregen de Emmer raadsleden een brandbrief van DZOH in de bus. Het dringende verzoek: maak van een van de gewone grasvelden een kunstgrasveld. Zo’n veld kan veel intensiever worden gebruikt dan een veld met echt gras.

Afstaan veld aan EKC 2000 was ‘enorme misrekening’

In de brief blikt het bestuur van DZOH terug op een besluit van ruim vijftien jaar geleden. Toen kreeg de club korfbalvereniging EKC 2000 naast zich en werd het hoofdveld van DZOH een kunstgrasveld voor EKC’ 2000. Dat blijkt, zo stelt het besluit, achteraf gezien ‘een enorme misrekening’ te zijn geweest.

,,Wij willen elk kind de mogelijkheid kunnen bieden om twee keer per week te trainen’’, schrijft het bestuur. ,,Daarnaast is het volstrekt niet uit te leggen dat teams die op divisieniveau acteren, per week slechts twee keer een uurtje kunnen trainen. En dat dan vaak ook nog op een te klein stukje veld omdat er zo maar drie of vier teams tegelijk op het veld staan.’’

Meiden wijken noodgedwongen uit naar velden in Erica en Bargeres

De meiden en dames van DZOH spelen samen met de vrouwelijke voetballers van Bargeres en SC Erica sinds 2015 onder de naam BDE. ,,Zij zijn wegens ruimtegebrek genoodzaakt hun trainingen en wedstrijden bij SC Erica en Bargeres af te werken. Dit zeer tegen onze zin en tot frustratie van die clubs en de speelsters uit de wijk Rietlanden.’’

Het DZOH-bestuur realiseert zich dat Emmen financieel gezien moeilijke tijden beleeft. Maar volgens de clubleiding is het zowel vanuit maatschappelijk als sportief belang uitermate belangrijk dat DZOH de basisvoorzieningen op orde heeft. De raadsleden willen overigens ook dat wethouder Van der Weide gaat kijken of andere voetbalverenigingen in de gemeente voldoende capaciteit hebben.

Van der Weide liet maandagavond weten dat hij zich goed kan vinden in de motie en dat hij er werk van gaat maken.


menu