Team 3 Little Birds fietst Alpe d'Huzes voor botkankerpatiënt Thomas Hegen (14) uit Smilde

„Het eerste wat ik vroeg was: Ga ik dood?” Het moment dat hij te horen kreeg dat hij botkanker heeft, herinnert Thomas Hegen (14) zich nog precies.

Inmiddels is het stuk bot met de tumor uit zijn been verwijderd en zit hij middenin de chemokuren. Maar, misselijk of niet, thuis in Smilde wil hij wel graag vertellen over zijn Team 3 Little Birds dat fanatiek geld inzamelt en in juni meedoet aan de Alpe d’Huzes.

Tumor van 20 centimeter

„De tumor was zo’n 5 bij 8 bij 20 centimeter. Na de operatie heb ik hem gezien. Ik wilde graag weten wat er al die tijd in mijn lichaam heeft gezeten. Daarom had de orthopeed er een foto van gemaakt.”

Thomas Hegen zit in zijn rolstoel in de woonkamer. Uit de honderden kaarten aan het plafond blijkt hoeveel mensen meeleven met hem, zijn ouders en twee zussen.

Wat vorig voorjaar begon met pijn in zijn lies en vermoedens van een sportblessure eindigde eind augustus met slecht nieuws in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Thomas: „Er was ook een lymfeklier in de buik aangetast, maar verder had ik gelukkig geen uitzaaiingen.”

Sondevoeding

Na een eerste reeks chemokuren is de jonge Smildeger eind vorige maand in Utrecht geopereerd. Op de plek van het aangetaste bot, is tijdens de ruim zeven uur durende operatie een prothese geplaatst. Nu revalideert Thomas. Een hoek van de woonkamer is ingericht als slaapkamer. Tijdens het slapen krijgt hij sondevoeding, verklaart hij de slang aan zijn neus. Gewoon eten is nog niet zo’n succes.

Ondanks dat hij zich ziek voelt nu de tweede reeks chemokuren is begonnen, vertelt hij monter over zijn situatie. Zijn blonde haren is hij kwijt. „In het begin vond ik dat moeilijk, maar nu ben ik eraan gewend. Er zitten nog een paar haren, die maar niet weg willen. Ik scheer ze ook niet weg, want ik wil de kanker niet alles laten bepalen.”

Kankeronderzoek

Wel heeft hij liever zijn pet op als de fotograaf komt. Gehuld in zijn Team 3 Little Birds-shirt tovert hij een ontwapenende lach tevoorschijn. „Als er teamevents zijn, trekken we onze shirts aan”, glimlacht vader Marnix. Team 3 Little Birds beklimt op 4 juni fietsend en lopend de Franse berg l’Alpe d’Huez om voor de actie Alpe d’Huzes zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek.

Het idee om mee te doen, kwam van Thomas’ oudere zus Sanne. Team 3 Little Birds telt nu veertien leden. De naam verwijst naar het bekende nummer van Bob Marley. Thomas: „Ons lijflied. Ik ben fan van Ajax en daar zingen ze het altijd in de rust.” De eerste zin Don’t worry about a thing, cause every little thing gonna be allright staat ook op de T-shirts. „Dat is onze instelling. Wij gaan er vanuit dat Thomas geneest en daar gaan we voor”, zegt Marnix.

Bezoek aan de toren in Smilde

Om geld voor Thomas’ Alpe d’Huzes-team op te halen, worden allerlei sponsoracties gehouden, van spinningmarathons tot de verkoop van allerlei producten, zoals wijn en bidons, via de webshop op Thomas’ site .

Familieleden, z’n voetbalclub Smilde ’94, maar ook andere dorpsgenoten en medescholieren zetten zich in voor Thomas’ team. In mei volgen twee bezoekersdagen bij de televisietoren in Hoogersmilde. Thomas: „Iedereen mag voor 5 euro een half uur boven kijken. Het is de bedoeling dat ik dan weer kan lopen en ook zelf naar boven kan.”

Als alles gaat zoals gepland, kan de teamcaptain tussen de chemokuren door begin juni ook zelf mee naar Frankrijk. „Daar heb ik heel veel zin in.” Hoewel hij positief ingesteld is, is er natuurlijk ook verdriet. ,,Wat ik mis? Voetbal natuurlijk. En het normale leven. Naar school gaan en dat mijn ouders boos zijn als ik een slecht cijfer heb. Dat leven wil ik terug.”

Het streefbedrag van 25.000 euro van Thomas’ team is inmiddels behaald. „We hebben het verhoogd naar 40.000 euro, want er staan ook nog allerlei acties gepland”, zegt Thomas. Marnix: „Dat geeft heel veel positieve energie.”

menu