Team Abracadabra uit Hoogeveen wint Drentse Taalheldenprijs

Team Abracadabra. Foto: Boudewijn Benting

Team Abracadabra uit Hoogeveen is één van de drie winnaars van de Drentse Taalheldenprijs. Ook het Team HR De Groot Installatiegroep uit Emmen en Team Juf Wilhelmina uit Coevorden vielen in de prijzen.

Om de start van de Nationale Week van de Alfabetisering te vieren werden maandagavond de Drentse winnaars van de Taalheldenprijzen bekendgemaakt in het Theater Hofpoort in Coevorden. In drie verschillende categorieën werd een prijs uitgereikt: bruggenbouwer, begeleider en cursist.

Drie categorieën

In de categorie cursist ging de Taalheldenprijs naar Team Abracadabra uit Hoogeveen. Dit testpanel bestaat uit (voormalig) laaggeletterden die zich als taalambassadeur inzetten om informatiebrieven van overheden, organisaties en bedrijven te verbeteren. Team Abracadabra kan worden ingehuurd om een blik te werpen op de communicatie en geeft vanuit eigen ervaring tips om moeilijk leesbare en informatie beter over te brengen en taal zo simpel mogelijk te houden. Hun boodschap: gebruik korte zinnen, zet de belangrijkste informatie bovenaan en houd taalgebruik simpel.

In de categorie begeleider won Team Juf Wilhelmina. Op de Wilhelminaschool in Coevorden is de ‘ouderkamer’ een begrip. Ouders van allochtone kinderen hebben vaak veel moeite met de Nederlandse taal en krijgen hier taalles zoals hun kinderen dat zelf ook krijgen op school. Zo vergroten de ouders hun woordenschat, weten zij waar hun kinderen op school mee bezig zijn en kan er thuis ook meer en vaker Nederlands worden gesproken.

Dan was er ook nog de categorie bruggenbouwer . Daar ging het Team HR De Groot Installatiegroep uit Emmen er met de prijs vandoor. Binnen dit bedrijf is veel aandacht voor laaggeletterdheid, iets dat veel voorkomt onder technisch personeel. Volgens de jury zet De Groot zich op menselijke wijze in om de basisvaardigheden van werknemers te verbeteren en krijgt personeel daar volop de kans voor.

Week van de Alfabetisering

Aankomende donderdag gaat de Week van de Alfabetisering officieel van start. Stichting Lezen & Schrijven vraagt met deze week aandacht voor de 2,5 miljoen volwassen Nederlanders die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

menu