Techniek moet leven in verpleeghuis leuker maken. Zo krijgt Zuidlaren beleeftuin met sensoren

In hun beleeftuin bij verpleeghuis De Enk in Zuidlaren kunnen de bewoners schapen horen blaten alsof ze door een weiland lopen. Vrijdag opent Jacques d’Ancona de tuin.

De beleeftuin is toegerust met sensoren die ook wel in musea toegepast worden. Deze belevingstechnologie moet bij de Enk de ervaring van het buiten zijn versterken. In de tuin staat ook een kippenpaleis, waar de verlichting gaat branden als mensen er langs lopen.

Buitenlucht is heilzaam

De Enk heeft vijf jaar gewerkt aan de beleeftuin. Activiteitenbegeleider Minko Dorrestijn en ergotherapeut Stefanie Anisuzzaman zijn de trekkers van het project. In De Enk wonen dementerenden en net als voor andere mensen is het voor hen goed om vaak in de buitenlucht te vertoeven.

De beleeftuin is zo ingericht dat bezoekers maximaal horen, zien en voelen dat ze buiten zijn. De beplanting is zodanig gekozen, dat de seizoenen maximaal hun invloed doen gelden.

Bloesem bloeit en bladeren verkleuren

In de herfst kleuren de bladeren geel en rood, in de lente bloeit de bloesem. Mensen komen er met elkaar en met de natuur in contact. Bewoners kunnen in de moestuin hun handen uit de mouwen steken en fruit plukken.

Ook andere verpleeghuizen zijn druk met de aanleg van beleeftuinen. Het past in de trend dat kwaliteit van leven ook in de verpleeghuiszorg meer aandacht krijgt. De techniek helpt daarbij een handje.

Senioren met virtual reality bril

Dorrestijn introduceerde eerder al de virtual reality brillen voor zijn bewoners, waarmee ze zich op de Drentse heide kunnen wanen. Ook heeft De Enk eerder deze zomer belevenistafels in gebruik genomen. Dit zijn eigenlijk grote tablets, waarop de bewoners bijvoorbeeld filmpjes van vroeger kunnen zien. Hun korte termijn geheugen mag dan slecht zijn, vaak herinneren ze zich het verre verleden nog heel goed.

Meer verstand van psychiatrie

De aanleg van de beleeftuin ging niet direct van een leien dakje. Bij Lentis, waar De Enk onder valt, hebben ze veel verstand van psychiatrische zorg, maar veel minder van het hoveniersvak.

Maar na een oproep in een vakblad meldden zich drie hoveniers en tuinontwerpers. Een groot aantal fondsen en drie families bleken bereid tot financiële bijdragen. Ook de onderwijsinstellingen Terra en Hanzehogeschool hebben meegeholpen aan het project.

menu