Tegenslag voor megaklus Emmer riool

Aannemer Hoornstra uit Nieuw-Buinen moet zo’n zestig rioolbuizen langs de Frieslandroute in Emmen vervangen. Per ongeluk zijn de verkeerde buizen gebruikt.

Op het beoogde traject van zo’n 150 meter lengte hadden sterkere buizen de grond in gemoeten. Bij een inspectie bleek dat er scheurtjes in betrokken buizen zijn ontstaan. De scheurtjes zijn dusdanig dat niet kan worden gegarandeerd dat de buizen waterdicht blijven. Voor de gemeente Emmen, die opdrachtgever is, is dit onacceptabel. De buizen liggen langs de Frieslandroute en de Noordbargeres, in een zogeheten grondwaterbeschermingsgebied.

1800 meter en 5 miljoen euro

Hoornstra begon in januari 2016 met de aanleg van een 1800 meter lang riool van het Noordeind (nabij de bioscoop) tot het Oranjekanaal. Dit nieuwe riool moet de wijk Emmermeer en een deel van het Emmer centrum voorgoed verlossen van wateroverlast na hevige regenval. De buizen zijn zo groot en er moest vanwege de bolvorminge es zo diep worden gegraven, dat de aannemer bij een machinefabriek een megakraan van 60.000 kilo en een extra grote shovel moest huren. De klus zou eind dit jaar zijn geklaard en Emmen trok er bijna 5 miljoen euro voor uit.

Inmiddels is ruim tweederde deel van de beoogde 1800 meter riool gelegd. Op het stuk waar de buizen meer dan zeven meter diep in de grond gingen, zijn nu problemen. ,,Scheuren en scheurtjes. Per ongeluk zijn in dit gedeelte de verkeerde buizen gebruikt’’, zegt Ben Timmermans, directeur-eigenaar van het aannemersbedrijf. ,,Op dit gedeelte hadden buizen gelegd moeten worden met meer wapening. Op zo’n diepte is de druk op de buizen groter, waardoor er sterkere buizen nodig zijn.’’ Timmermans baalt enorm van de misser en zegt met zijn leverancier in gesprek te zijn over de schuldvraag.

Vertraging

De aannemer gaat alle zestig buizen op het betrokken traject vervangen. Hierdoor loopt het project een vertraging op van zo’n drie maanden. De extra kosten komen in ieder geval niet voor rekening van de gemeente Emmen. Het megariool ligt onder de Schietbaanweg, een weggetje dat parallel aan de Frieslandroute loopt. Deze weg ging eruit en wordt na plaatsing van het riool opnieuw aangelegd. Boeren met land op de es worden volgens Timmermans niet gedupeerd door de vertraging. ,,Hun land was dit hele jaar bereikbaar en dat blijft ook zo.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.