Tegenstanders windmolens richten pijlen op Rabobank

De Rabobank ligt onder vuur van Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën. De actiegroepen zeggen dat de bank als financier van windmolens andere klanten dupeert, namelijk huizenbezitters met een hypotheek.

De actievoerders van Platform Storm wijzen erop dat de woningen in het Drentse Mondengebied minder waard worden door de 45 windmolens die in de regio zijn gepland. „De gemeente Aa en Hunze heeft de WOZ-waardes van de woningen al verlaagd”, zegt woordvoerder Karl Voshaart van Platform Storm.

Platform Storm zegt de Rabobank in 2014 al per brief heeft gevraagd of de bank betrokken is bij het windmolenproject in de Veenkoloniën. „We kregen alleen een nietszeggend antwoord”, zegt Voshaart. „Onze zorgen en bezwaren worden niet serieus genomen.”

Protestactie

In een poging alsnog met de Rabobank in gesprek te komen, organiseert Platform Storm een protestactie. Actievoerderse staan 26 oktober met spandoeken en flyers op de stoep van café-restaurant De Boshof in Odoorn, waar de Rabobank een ledenbijeenkomst houdt.

Rabobank: Wij zijn voor duurzaam

„Wij zijn inderdaad voorstander van duurzame energie”, zegt directeur Eric Zwart van de Rabobank Assen en Noord-Drenthe. „We zijn marktleider op het gebied van windmolens, zowel op zee als op land.” Boeren met plannen voor windmolens zijn dus zeker welkom, aldus Zwart. „Wel kijken we ook altijd naar hoe de procedures zijn verlopen en naar draagvlak.”

Of de bank ook betrokken is bij het windmolenproject in de Veenkoloniën, houdt de directeur enigszins in het midden. „Gezien de regio waar deze windmolens komen, zijn we er vast wel ergens bij betrokken. Maar we doen geen uitspraken over individuele klanten.”

Zwart zegt de brieven van Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën uit 2014 niet te kennen, maar in principe wel open te staan voor een gesprek. „Als er een behoefte is om eens gehoord te worden, dan zijn we dat op zich wel bereid.” Voor zover het gaat over de waardedaling van woningen tenminste, benadrukt Zwart. „Het regelen van vergunningen en draagvlak is niet aan ons, daarvoor moeten de actievoerders bij de initiatiefnemers en de overheid zijn.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.