Drenten worden van alle Nederlanders verreweg het vaakst gebeten door teken. Zuid-Hollanders hebben relatief het minst te vrezen van het beruchte beestje.

Er zijn opvallende regionale verschillen. In recreatiehotspot Drenthe werden via Tekenradar.nl 112 tekenbeten per 100.000 inwoners gemeld, tegen 13 in het toch erg dichtbevolkte Zuid-Holland. Gelderland en Utrecht lopen in het absolute aantal meldingen voorop, Zeeland en Flevoland volgen daarin juist achteraan.

Kinderen in de nek gebeten

Na het analyseren van tweeduizend recente meldingen via Tekenradar.nl door RIVM en Wageningen University is onderzoekers duidelijker geworden dat kinderen veel vaker dan volwassenen in hoofd en nek gebeten worden: met 32 procent van de gevallen tegenover ’slechts’ drie procent bij volwassenen.

Kees van den Wijngaard is onderzoeker infectieziekten epidemiologie van het RIVM. Hij rekent voor: „Jaarlijks gaat het om 1,5 miljoen tekenbeten. Mensen worden meestal gebeten in de buurt waar ze wonen en recreëren. Als je een bultje op de huid ziet, wees dan scherp. Controleer vooral je hele lichaam, want ze kunnen overal zitten. Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme.” Van de honderd beten leidt er twee tot drie procent tot de ziekte van Lyme.

Meer in de bosjes

De lengte van kinderen lijkt een logische verklaring voor die andere bijtplekken. „Samen met ander gedrag van kinderen als ze in de natuur zijn, zoals meer de bosjes in, dingen oppakken laag bij de grond.” Volwassenen lopen de beet op hun beurt vaker op aan de benen.

Daarnaast is vast te stellen dat teken zich minder vaak vastbijten in de huid rondom schaamstreek dan werd gedacht. „Maar als ze daar bijten, worden ze wel acht uur later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd. Dat maakt risico op besmetting groter.” Eerder was het idee dat teken met voorkeur vooral op zulke warme, vochtige delen van het lichaam terecht komen als ze de sprong naar hun onvrijwillige gastheer wagen. „Maar uit deze nieuwe gegevens blijkt dus dat teken veel vaker op andere plaatsen op het lichaam worden gevonden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe