Tekort aan huurhuizen voor jongeren in Noordenveld

De gemeente Noordenveld verliest veel jongeren door gebrek aan geschikte huurhuizen. Dat staat in de vernieuwde nota Woonbeleid van de gemeente.

Het ontbreekt Noordenveld aan sociale huurwoningen voor jongeren onder de 23 jaar. Het zou goed zijn als er voor deze groep studio’s komen of kleine huisjes van 50 vierkante meter. De gemeente ziet veel jongeren vertrekken naar andere plaatsen. Niet alleen om te studeren, maar ook omdat ze op korte termijn geen huurwoningen in Noordenveld kunnen krijgen.

Jongeren die weg willen, gaan weg en daar moet je niet op willen sturen, is het credo van Noordenveld. Wie wil blijven, moet je faciliteren. Hier valt volgens de gemeente nog heel wat te winnen. Concrete cijfers zegt Noordenveld niet te hebben, maar er heerst de stellige indruk dat er een tekort is aan woningen voor jonge beginnende huurders.

Woningcorporaties

Woningcorporaties zouden daar meer aandacht voor moeten hebben en ook de particuliere sector zou door kamerverhuur hier een bijdrage aan moeten leveren.

De praktijk is echter weerbarstig. Woningcorporaties zwemmen niet meer in het geld, al moeten ze zich nu wel richten op de sociale sector.

Statushouders

De vraag naar goedkope huurhuizen is echter groot. Zeker nu gemeenten steeds meer van deze huizen aan statushouders beschikbaar moet stellen. Noordenveld verwacht dit jaar tachtig woningen voor vluchtelingen met een verblijfstatus nodig te hebben. Afgelopen jaar waren dat er nog 54, tegen 29 in 2014.

De druk op huurmarkt is daardoor zo groot geworden dat er maatregelen genomen moeten worden, oordeelt de gemeente. Anders moeten reguliere woningzoekenden nog langer wachten op een huurhuis. Hier ligt een taak voor de corporaties, vindt de gemeente. In Noordenveld zijn dat Woonborg en Actium. De gemeente wil ook samenwerken met buurgemeenten om het probleem met statushouders het hoofd te kunnen bieden.

Ook voor koopwoningen voor jongeren is er markt in Noordenveld. Aan deze starterswoningen, relatief klein met geen of weinig tuin, is behoefte in de drie grote kernen van de gemeente. Onderzoek wijst uit dat met name in Peize het aantal jongeren van 15 tot 29 jaar groeit (30 huishoudens meer in 2030). In Norg en Roden ligt dat aantal lager.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.