Tekort door hoge stookkosten scholen Tynaarlo

De uitgestelde nieuwbouw van scholen in de gemeente Tynaarlo leidt tot hoge kosten. De gebouwen zijn slecht geïsoleerd en hebben nog veel onderhoud nodig.

Vooral de hoge energielasten in de verouderde gebouwen hebben over 2015 geleid tot een exploitatietekort van 95.000 euro voor de stichting Baasis, de koepel van openbare basisscholen in de gemeenten Tynaarlo en Haren. Dit blijkt uit een notitie van de gemeente Tynaarlo. ,,In diverse scholen vliegt de warmte zo het gebouw uit’’, beaamt directeur Susanne de Wit van Baasis. Ze hoopt dat de nieuwbouw ertoe leidt dat de tekorten verdwijnen en het geld weer aan onderwijs wordt besteed. Het tekort over 2015 is wel veel lager dan dat over eerdere jaren.

Vertraging

Al zo’n tien jaar geleden is onderkend dat de scholen in de gemeente Tynaarlo toe zijn aan nieuwe gebouwen. De nieuwbouw is langdurig vertraagd doordat het aanvankelijke plan om de scholen in multifunctionele activiteitencentra onder te brengen, schipbreuk leed. Daardoor zijn extra problemen ontstaan, doordat in de eerste jaren onderhoud niet is uitgevoerd, omdat de scholen toch nieuwe gebouwen zouden krijgen.

De gemeente is Baasis en de christelijke scholenstichting CONOD de eerste jaren tegemoet gekomen met de hoge lasten. Dit is echter de afgelopen jaren afgebouwd.

Op de Vijverstee en de obs Eelde dreigden daardoor vorig jaar gevaarlijke situaties te ontstaan. Hier moesten dringend cv-leidingen vervangen worden. B en W willen deze kosten, 21.000 euro, nu aan Baasis vergoeden.

Voor het overige moet Baasis het onderhoud en de hoge energielasten uit de subsidies van het ministerie van Onderwijs bekostigen, stelt het college van B en W.

22 miljoen

De gemeenteraad heeft onlangs definitief 22 miljoen euro uitgetrokken voor nieuwbouw en daarmee kan dit jaar kan de nieuwbouw in de meeste kernen van start gaan. Alleen in Zuidlaren laat dit wat langer op zich wachten. Daar zijn ingrepen nodig om de schoolgebouwen nog enige tijd te kunnen gebruiken. Tussen de gemeente en Baasis is verschil van mening hoeveel geld er nodig is. Volgens de gemeente is er ‘slechts’ 83.000 euro nodig om obs De Schuthoek op te knappen, Baasis gaat uit van ruim het dubbele.

B en W willen de hand op de knip houden en Baasis noch CONOD extra geld geven voor energie of onderhoud.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.