Teksten Cuby prominent in C+B Museum

De teksten van blueszanger Harry ‘Cuby’ Muskee (1941-2011) staan centraal in de nieuwe expositie van het C+B Museum in Grolloo. Op 28 april wordt de tentoonstelling geopend door Blizzards drummer Hans La Faille.

‘Harry Muskee leer je kennen door naar zijn muziek te luisteren’ is de stelling bij de tentoonstelling die onder de noemer ‘Harry Muskee: The singer and the songs’ door het leven gaat. Deze tentoonstelling volgt op de expositie rond Eelco Gelling, ‘geweldenaar op de gitaar’. Die tentoonstelling werd naar schatting door ruim 4000 mensen bezocht.

Albert Haar van het C+B Museum noemt 2015 een goed jaar qua bezoek voor het C+B Museum. Dit jaar gaat qua bezoekcijfers ook de boeken in als een goede, weet hij nu al. Door de overzichtstentoonstelling Window of my eyes in het Drents Museum in Assen, zijn de bezoekcijfers in Grolloo dit jaar al verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Haar heeft die tentoonstelling mede samengesteld. ,,We waren wel bang voor concurrentie, maar het pakt volledig anders uit. Door de combinatie is het juist veel drukker. Sommige mensen bezochten hier beide tentoonstellingen en koppelden daar een bezoek aan de Bowie-tentoonstelling in Groningen aan vast.”

Vanwege de gecombineerde bezoeken heeft het C+B Museum met het Drents Museum voor de nieuwe expositie een combinatiekaart bedacht. Voor 12,50 euro kunnen tot 5 juni beide tentoonstellingen bezocht worden. Voor de expositie in Grolloo alleen betalen bezoekers 7,50 euro. Op 5 juni sluit de tentoonstelling in het Drents Museum, een dag na het bluesfestival in Grolloo.

Muskee, de zanger van de legendarische Drentse bluesband Cuby and the Blizzards, maakte in juni 2011 de opening van het museum in zijn voormalige woning in Grolloo nog mee. In september van dat jaar overleed de zanger. Het huisje dat Muskee destijds huurde, werd bekend als repetitieruimte van de Blizzards en werd bezocht door vele beroemdheden uit de jongerencultuur van de jaren zestig.

De nieuwe tentoonstelling omvat originele teksten van Muskee, met doorhalingen en al, met de pen geschreven, getypt op schrijfmachines of op computers. Ook opnameapparatuur waarop de eerste probeersels werden geregistreerd en instrumenten waarop de nummers werden uitgeprobeerd maken deel uit van de expositie.

Op video zijn interviews te zien met de mensen die de muziek maakten bij Muskee’s teksten of anderszins nauw betrokken waren bij het ontstaan van Harry’s songs. Zo weet Arie Reinders uit Grolloo te vertellen waar Just for fun van Cuby’s eerste elpee Desolation over gaat. Fotograaf Rudy Leukfeldt was met Harry Muskee op vakantie in Italië waar Muskee het nummer Lavorare Stanca (’het werken moe)’ schreef dat later op de elpee The Legend verscheen.

Gitaristen Eelco Gelling, Bernhard Reinke, Paul Smeenk en Erwin Java vertellen op video over de ontstaansgeschiedenis van nummers als Window of my eyes, The Legend, Victor en Warning from the ice.

Buiten het museum worden aan de Voorstreek nieuwe foto’s van Muskee geplaatst.

Drummer Hans La Faille opent de expositie tijdens een bijeenkomst voor genodigden. De Drentse liedjesschijver Egbert Meijers speelt dan het voor Harry Muskee geschreven nummer Song for the Legend.

De expositie in Grolloo is een jaar lang te bezoeken. Wat er daarna op de rol staat is nog niet vastgesteld. ,,We denken om iets te doen met mondharmonica’s, maar dat is nog niet zeker. Er zijn nog genoeg onderwerpen uit te werken”, zegt Haar.

Vanaf 29 april is de expositie voor het publiek toegankelijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.